ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: Српски ловци МиГ-29 ће поседовати радаре Жук-3?

миг-29 Србија

Вечерас је председник Србије Александар Вучић у емисији код познатог новинара Миломира Марића изрекао важну информaцију која се тиче српског ратног ваздухопловства.Наиме, он је рекао да ће српски авиони МиГ-29 бити опремљени савременим руским радарима типа “Жук”.

Председник је напоменуо да ће заједно са комплетним наоружањем и опремом, сваки од наших авиона појединачно коштати 60-80 милиона америчких долара. “Када то помножите са 14 летелица израчунајте колико је то новца”- упитао је водитеља председник Вучић.


Н010 Жук представља фамилију руских вишенаменских радара које производи корпорација “Фазотрон-НИИР”. Он је намењен контроли ваздушног простора око летелице, откривању и праћењу ваздушних, копнених али и надводних циљева, а такође и навођењу ватре по откривеним циљевима употребом различитог ракетног наоружања. Овим типом радара су опремљени борбени авиони МиГ-29, Су-27 и њихове модификације, укључујући и борбени хеликоптер Ка-52К.


МиГ-29 (НАТО класификација Fulcrum) је совјетски/руски ловачки авион 4 генерације. Његова основна намена су ловачко-пресретачка дејства у циљу успоставе ефективне контроле над ваздушним простором. Оспособљен је за борбу против широког спектра ваздушних циљева, где је захваљујући својим изузетним маневарским способностима веома опасан у блиској ваздушној борби, у свим метео условима – дан/ноћ. За ловачко-пресретачка дејства користи ракете кратког и средњег домета. Такође, модерније варијанте овог авиона су оспособљене и за класичне бомбардерске задатке, где користе високопрецизне ракете и бомбе велике разорне снаге.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *