ОПТО-ЕЛЕКТРОНСКИ СИСТЕМ LRAS3:Потенцијална аквизиција тзв. Војске Косова?

LRAS3 је продукт америчке компаније Raytheon. Представља опто-електронски уређај великог домета који је дизајниран за операције извиђања и надзора одређеног простора. У неповољним метео-условима, дан/ноћ, обезбеђује откривање, препознавање, идентификацију и позиционирање детектованих циљева.

LRAS3  се састоји од Иц/Тв камере друге генерације, ГПС интерферометра и ласерског даљиномера. Може се монтирати на оклопна возила типа HMMWV, M1,M2 и “Stryker”, а такође може да се употребљава на стационарној платформи који се састоји од постоља са троножцем.

Извор:Youtube

Припадници тзв. Косовских безбедносних снага у свом саставу имају возила типа HMMWV, а врло је вероватно да се као његова платформа могу искористи и турска оклопна возила Отокар Кобра.Прилика да се ово средство испроба у пракси је најновији “трговински рат” између Приштине и Београда у циљу надзора алтернативних прелаза на административној граници између централне Србије и Космета.

LRAS3 може да открије тачну позицију осматраног циља који се налази на даљини од 10000 метара, са вероватном грешком од 60 метара. Ласерски даљиномер има знатно боље резултате јер је код њега грешка ограничена на пет метара. Његове укупне техничко-тактичке карактеристике су боље од његовог претходника мод. AN/TAS-6 NODLR.У Војсци САД га посебно употребљава Корпус морнаричке пешадије (“маринци”).

Данас је Кадри Весељи изјавио да ће 14.децембра бити формирана тзв. Војска Косова, после кога ће већ формиране снаге кренути са интензивном набавком наоружања и војне технике која је карактеристична за војне саставе. Спомињу се артиљеријска и оклопна средства, као и војно-транспортни хеликоптери. Материјално-техничку и стручну базу за такву операцију ће логично да обезбеде САД, као и земље сателити све израженијег балканског пакта против Србије, о којем је пре неки дан говорио Хоџај. Очекује се да од земаља из окружења посебну подршку пруже Албанија и Хрватска.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *