МАЂАРИ У ВОЈСКУ УЛАЖУ ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: Купују тенкове Leopard 2А7 и самохотке PzH 2000

Мађари планирају да набаве 44 основна борбена тенка Leopard 2А7 и 24 самоходне хаубице PzH 2000 за суму од 565 милиона долара. Осим тога, према наводима немачког “Die Welta”, Мађари ће купити и 12 половних тенкова Leopard 2А4 за потребе војних вежби, али ту информацију мађарско Министарство одбране није потврдило.

Мађарска има доста проблема са својим оклопним јединицама јер се у њиховом саставу налази свега 32 активна тенка Т-72, док их је 13о у резерви. Такође у ништа бољем стању нису ни артиљеријске јединице које располажу са 17 вучних хаубица совјетске производње Д-20 у калибру 152мм.

Поред Копненог вида своје војске Мађари планирају да значајно ојачају и своје ваздухопловне капацитете.Пре само седам дана Мађари су наручили 16 вишенаменских хеликоптера H225M, чија је цена већа од 20 милиона долара по комаду. Треба напоменути да Мађари поседују ловачку ескадрилу која је опремљена са 14 вишенаменских борбених авиона ЈАС 39 Ц/Д Gripen, шведске производње.

Основни борбени тенк Leopard 2А7 може да достигне масу од готово 70 тона. У односу на раније верзије овог тенка значајно је унапређена његова оклопна заштита. Побољшан је и систем за управљање ватром. Ова интервенција је подигла проценат успешности првог хица када је тенк у покрету. У том смислу је проширен и арсенал тенковске муниције, који је обогаћен са новим кинетичким пенетраторима породице DM, као и програмираним разорно-парчадним пројектилима. Тенк је добио напредне компоненте електронске опреме, чиме је повећана функционалност тенковске посаде. Извршена су и додатна побољшања на мотору снаге 1,500 коња, који је постао још ефикаснији.

Велика војна набавка део је Орбановог плана да модернизује оружане снаге, које се једним делом и даље ослањају на совјетску опрему.

 

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *