БТР-4 “БУКЕФАЛ” НИШАНИ НА ДОЊЕЦК: Украјинци пребацили преко 30 јединица ових оклопњака у Пески

Јединице украјинске армије су у рејон Доњецка пребацили групу од око 30 нових оклопних транспортера БТР-4 “Букефал”. Незванични извори из Војске ДНР су пренели да се у овом моменту ова оклопна техника налази близу прве линије раздвајања, са центром концентрације у рејону насеља Пески. Основни циљ груписања ових оклопних средстава је евентуална офанзива у правцу Доњецка.

Према информацијама које долазе од извиђачких група ДНР ради се о офанзивном борбеном средству. БТР-4 “Букефали” су намењени за нападна дејства. Он имају аутоматски топ калибра 30мм и знатно су покретљивији од стандардног БМП-а. Ове карактеристике их чине погоднијим за развијање напада”.

Шира примена ових средстава није регистрована у досадашњим б/д. Углавном се њихова употреба сводила на спорадично учешће у сукобу. За велики део бораца јединица ДНР и ЛНР ова средства су непознаница. Познато је да се налазе у оквиру оклопно-механизованих батаљона украјинске Националне гарде. Крајем ове године државно предузеће “Харьковское конструкторское бюро машиностроения имени Морозова” (ХКБМ) испоручило је прву партију ових возила украјинској армији. До тада се ово средство налазило у наоружању Националне гарде у броју од око 50 јединица.

БТР-4МВ1 Википедија

Према речима произвођача ради се о борбеном средству које испуњава високе стандарде када је у питању ова категорија наоружања. Тело  БТР-4 “Букефала” је склопљено у Лозовском механо-заводу ЛКМЗ. Тренутно се у халама ове фабрике довршава склапање још 40 платформи за ово возило. У сарадњи са ХКБМ и научно-истраживачким институтом конструкционих материјала “Прометеј” овладано је технологијом склапања ових корпуса употребом специјалне легуре типа “71”.

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *