СРБИЈА НАБАВЉА “РОГАТКУ”?: Министар одбране изјавио да ће ВС добити 30 тенкова Т-72Б(1)2?

На конференцији за медије која је Министарство одбране уприличило на истеку 2018.године, резимирани су сви успеси Војске Србије који су постигнути у претходној години. То се посебно односи на њено опремање као и повећање стандарда свих њених припадника.

Према речима министра Вулина, најважнији успех који је његово министарство и држава Србија у целини постигла током 2018.године, јесте опремање војске из домаћих извора.

” У јединице ВС уведено је 29 нових средстава НВО из домаћег развоја (аутомобил теренски ФАП 2832, модернизовани РС ПВО КУБ-М – радар П-40, основа борбеног оклопног возила М-16, Комплет заштитне балистичке опреме М-17…), а у завршној фази испитивања се налази 16 средстава НВО“- преноси интернет портал РТС-а.

Што се тиче међународне војне сарадње, тачније набавке савременог наоружања из иностранства, министар је рекао да је из Русије обезбеђено шест авиона “МиГ- 29”, а да ће идуће године у оквиру војно-техничке помоћи Белорусије бити испоручена још четири авиона истог типа.

“Са компанијом ‘Ербас’ у току је набавка пет хеликоптера Х-145М, сертификација ВЗ ‘Мома Станојловић’ као регионалног центра за одржавање хеликоптера ‘газела’, а закључени су уговори о набавци четири борбена хеликоптера Ми-35М, три транспортна хеликоптера Ми-17В5, обновљен је ресурс осам авиона ОРАО, за још четири обнављање ресурса је у току, а у току је и модернизација авиона ОРАО и Г-4”, рекао је Вулин на прес- конференцији на којој је представио резултате рада Министарства одбране у 2018. години.

Према речима српског министра одбране војска је опремљена и новим стрељачким наоружањем, термовизијским, ласерским и оптичким нишанским системима, балистичком опремом, падобранима, ракетама и муницијом свих калибара.

Међутим, што се тиче набавке за јединице Копнене војске, ту се нашла једна интеренсантна новина. Наиме читајући текст са папира који је имао испред себе, министар је изјавио „да је у оквиру војнотехничке помоћи са Русијом потписан уговор за донацију 30 модернизованих тенкова Т-72Б12 и 30 модернизованих борбених извиђачких оклопних возила БРДМ-2М који стижу следеће године“.

Овакав пакет модернизације за основни борбени тенк Т-72 не постоји у материјалима руских компанија који су специјализоване за ове послове. Такође, ни остале државе које су самостално модернизовале своје тенкове Т-72 немају овакву ознаку за модификације. Наприближнија савремена модификација, која одговара овом моделу који је изречен на конференцији за штампу јесте тенк Т-72Б2 „Рогатка“ (министар је додао број један и рекао Т-72Б12).

Иначе, у питању је један од најекстремнијих пакета модернизације који је икада направљен за овај тенк. По својим спецификацијама „Рогатка“ представља тенк који је по многим стандардима боља и од обт Т-90 „Владимир“. На тенк је уграђена последња модификација тенковског топа 2А46М-5 у кал.125мм. Ту је вишеканални систем за управљање ватром, а који се састоји од термовизијског опто-електронског блока који је опремљен каналом за навођење ракета које се испаљују из тенковске цеви, затим посебни опто-електронски уређај нишанције тенка „Сосна“ коју је произвела белоруска компанија „Пеленг“ која је ојачана са термовизијском камером друге генерације коју производе Французи. На основни оклоп тенка монтирана је динамичка заштита „Реликт“ која драстично повећава борбено преживљавање тенка на модерном бојишту + противкумуалтивне решетке. Интегрисан је и нови мотор В-92С2 који генерише 1000 коња, затим систем електромагнетне заштите од противтенковским мина са магнетним упаљачима итд. Ипак ова верзија је уређена у неколико прототипских примерака, и одустало се од ње.

Ипак, за веровати је да се у ствари мислило на последњу дубоку модификацију овог тенка Т-72Б3 тачније његову нешто слабију експортну верзију Т-72Б1МС “Бели Орао”, и да је у питању била грешка у куцању током припреме текста за обраћање министра одбране.

Author: URAN

1 thought on “СРБИЈА НАБАВЉА “РОГАТКУ”?: Министар одбране изјавио да ће ВС добити 30 тенкова Т-72Б(1)2?

  1. Nema sanse da su pazarili Rogatku, posto je ni Ruska vojska nije dobila zbog cene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *