И КИНЕЗИ ИМАЈУ “МАЈКУ СВИХ БОМБИ”: Бомбардери H-6K тестирали своје најјаче конвенционално оружје

Кинези испробали своју верзију “мајке свих бомби”?

Кинеска компанија China North Industries Corporation по прву пут је приказала фотографије моћне ненуклеарне ваздухопловне бомбе. Ова бомба се због своје разорне снаге у односу на остало конвенционално оружје назива “мајка свих бомби”.

Како преноси интернет портал вести.ру., ову информацију је објавио медиј Global Times. Они су напоменули да се ради о бомби изузетне снаге, која по својој разорној моћи не заостаје много за атомским оружјем.

У тексту се напомиње да су Кинези током испитивања нове муниције, употребили бомбардер H-6K. Место и време тестирања ове бомбе није објављено. Претпоставка је да се ради о термобаричној врсти бомбе.

Сличну бомбу су 2017.године употребили Американци када су је бацили на скровишта глобалне терористичке организације “Исламска држава”. Они су на њихова скровишта у планинама Афганистана бацили конвенционалну авио-бомбу GBU-43/B.

Тешки војно-транспортни авион C-130 је бацио ово чудовиште тешко готово 10 тона, на комплекс подземних тунела и склоништа у рејону града Ачин (покрајина Нангархар, Авганистан). Према званичним подацима које је објавио Пентагон, ова „паклена“ направа састављена од смесе тротила, хексогена и алуминијевог праха, ликвидирала је најмање 36 бораца из терористичке групе „Исламска држава“.

Руси за сада најјачи

Ипак, најјача конвенционална авио-бомба на свету је конструисана у Русији. Ради се о супер-вакуумској бомби ОДАБ-9000, која је тестирана 11. септембра 2007. године. Платформу из које је ова бомба бачена представљао је суперсонични стратегијски бомбардер Ту-160. Њена разорна снага је заиста чудовишна. Наиме, експлозија ОДАБ-9000 је еквивалентна снази 44 тоне ТНТ-а, што је готово 4 пута јаче од горе поменуте америчке „мајке свих бомби“- GBU-43.

Ова бомба, је способна да у радијусу од 300м, уништи све што је људска рука икад створила. Руси су ову бомбу прозвали „оцем свих бомби“, а она се и даље налази у статусу војне тајне. Није познато колико је до сада направљено ових бомби, као и које су ваздушне јединице са њом опремљене.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *