ФРОНТ СИРИЈА: Јединице руске армије са „Тигровима“ ушле у сиријски град Манбиџ

Руска војна полиција је почела да патролира предграђима сиријског града Манбиџа. Треба напоменути да се на овом терену који се налази на северу Сиријске Арапске Републике, раније патролирали амерички војници. Пошто је амерички председник Доналд Трамп објавио да ће се Војска САД повући из Сирије, у град је ушла сиријска војска. Њој се придружило и неколико курдских оружаних група.

Манбиџ је град на северу Сирије у коме већинско становништво чине Курди. Он се налази недалеко од државне границе између Сирије и Турске. Повлачење америчког војног контигента из тог подручја је знатно увећао опасност од потенцијалне војне операције турске армије. Циљ ове операција пацификација курдских милиција које оперишу на овом простору. Конкретно, турска армија је у пограничним деловима који гравитирају према Манбиџу концентрисала снажне оклопно-механизоване и артиљеријске јединице. Према тврдњама Анкаре требале да дефинитивно обрачунају са оружаним групама Радничке партије Курдистана које делују на овом простору. Наиме, у Турској је ова организација забрањена и сматра се терористичком.Јутрошњи улаз руске војне полиције у Манбиџ је окарактерисан као одлучујући фактор за даљу стабилизацију овог подручја.

Пре извесног времена Дамаск је посетила висока делегација која је представљала Курде. Они су дошли са молбом да сиријска регуларна војска заштити курдско становништво које насељава север Сирије. Сиријска влада је прихватила ову молбу под условом да све курдске оружане групе делују у садејству са сиријском армијом. Посебно у борби против међународних терористичких снага, укључујући ту и Исламску државу.

Представник руског контигента војне полиције Јусуп Маматов је издао саопштење следеће садржине: „Ми смо данас започели са операцијом патролирања Манбиџом као и његовом околином. Наш основни задатак је обезбеђење мира у овом региону, као и контрола свих оружаних формација које делују на овом простору”.

Извор topwar.ru

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *