ХРВАТСКИ СНАЈПЕРИ У СИРИЈИ: У рукама исламиста примећене снајперске пушке Elmech

Elmech EM 992 (као и ЕММ 992 и 994) је снајперска репетирка коју је дизајнирала и произвела хрватска компанија „Elmech Razvoj, Ltd. d.o.o“. Ово предуеће има своје корене још од 1969.године. Њена фабричка постројења су смештена на два места у северозападној Хрватској, од којих се један погон налази у Готаловцу, и други у Чрету поред Крапинских Топлица.

Elmech је првобитно производио само муницију за минобацаче и тежу артиљерију. Иако ју првенствено користе хрватски и словеначки снајперисти, ЕМ 992 и ЕММ 992 такође своју употребу налази и у лову. Неке од ових пушака су продате и румунској војсци, али се не зна тачно колико их је укупно испоручено.

Ради се о стандардним снајперским пушкама хрватске војске и полиције. У њеној изради је помешано неколико модела других пушака. Elmech EM 992 има кундак од квалитетног ламинираног дрва заштићеног од временских утицаја, Timney подесиви окидач од пушке К98 Маузер, те спортску цев од финских пушака Сако ТРГ на које је додат компензатор за елиминацију трзаја.

На пушку је могуће поставити и универзални двоножац Harris. Регуларни оптички нишан је Leupold & Stevens Vari-X 3.5–10× с осветљеним крстастим нишаном и помоћним подесивим челичним нишанима.

Пушка се производи у калибрима НАТО 7,62, 300 Winchester Magnum и .338 Lapua Magnum.

Отворен је и канал на платформи Telegram па ко жели и тамо може да нас прати Адреса> https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *