ДИЗАЈН У СКЛАДУ СА ТРАДИЦИЈОМ: Оклопно возило “Деспот” неодољиво подсећа на облик шајкаче

Оклопно возило Деспот

Јуче је на свечаном дефилеу јединица МУП-а Републике Српске представљен прототип новог оклопног возила “Деспот” наменске индустрије РС. Произвођач овог оклопног возила је Технички ремонтни завод из Братунца. На бројним фотографијама које су се потом појавиле на интернет мрежи, примећен је детаљ у његовом дизајну који има снажне везе са српском традицијом. Гледано из фронталне пројекције, не може се не приметити да су контуре возила у великој мери идентичне облику славне српске капе, познатије као шајкача.

Ради се о вишенаменском оклопном возилу-точкашу. Може да буде употребљен у патролним и извиђачким мисијама. атакође и као командно возило. Са интегрисаним наоружањем “Деспот” се врло ефикасно може употребити и као средство ватрене подршке. Представља возило за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу итд.

Дужина овог мултуфункционалног теренског возила је 6,05 метара, а максимална маса достиже 14 тона. Запремина путничког простора је 12 кубних метара, и предвиђена је за посаду 3-6 чланова уз могућност додатне опције распореда седења посаде. Простор је климатизован са двозонским аутоматским клима уређајем.

Погони га мерцедесов мотор запремине 7,2 литара, који генерише снагу од 320 кс. Опремљен је аутоматским мењачем који производи Алисон (брзине 6+1).

Балистичка заштита- ниво 2 према СТАНАГ 4569, ФБ6 према ЕН 1522. Опционо Ниво 3 према СТАНАГ 4569, а заштита од експлозије- ниво 2а и 2б према СТАНАГ 4.569

Отворен је и канал на платформи Telegram па ко жели и тамо може да нас прати Адреса> https://t.me/bograta

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *