БОСАНСКА ВЕРЗИЈА РПГ-7 ЦИЉА “ДЕСПОТА”: Завод из Хаџића представио унапређен ручни бацач

Војна индустрија Федерације Босне и Херцеговине модернизовала ручне противоклопне бацаче совјетског порекла РПГ-7.

РПГ-7 МX2 је лако пешадијско оружје којег карактерише лакоћа употреба , преносивост, поузданост, ниски трошкови одржавања, што га сврстава међу најпопуларнија противоклопна оружја у свету. Од муниције користи HEAT пројектиле (high-explosive  antitank) који омогућавају високу пенетрацију оклопа и уништавање посаде која се налази у борбеном возилу. Такође HEAT пројектили су се показали одличним у нападима на различита утврђења, бункере па чак и на пешадију.

Босански РПГ-7 МX2 произведен је употребом хладно ваљане технике уместо класичног изливања. Технологија којом је израђен РПГ је строго чувана тајна, као и процеси завршне обраде. Оно што је познато је да је босански РПГ-7 МX2  изузетно издржљив, и да може да испали више од 1.000 ракета пре него што постане неупотребљив. То му омогућава велику предност над сличним производима из светске конкуренције.

“Велика контрола квалитета и ригорозна тестирања осигуравају дуговечност производа”, наводи портал.

РПГ-7 МX2 има ефективни домет до 800 метара против статичних мета, али то пре севега зависи зависи од типа муниције која се користи и оптике. Против мета које су у покрету, ракетни бацач је ефективан до 400 метара.

Муниција је релативно јефтина и једноставна за кориштење.

Оптика ракетног бацача има посебно дизајниран нишан који повећава шансе да први погодак буде успешан независно од метео-услова, да ли је дан или ноћ, или пак лоша видљивост.Оптички уређај поседује ЛЕД осветљење што штеди батерију на ракетном бацачу, има 2.3X увећање са пољем видљивости од 13 степени.

Извор: Радио Сарајево

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *