АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧ USS DONALD COOK ПОНОВО УПЛОВИО У ЦРНО МОРЕ:Руска флота будно прати старог знанца

Руска Црноморска флота прати кретање америчког ракетног разарача USS Donald Cook опремљеног крстарећим ракетама, који је ушао у Црно море.То је објавио Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије, а пренео интернет портал ТАСС.

“Снаге Црноморске флоте започеле су праћење америчког разарача USS Donald Cook наоружаног крстарећим ракетама одмах након његовог уласка у Црно море”, саопштио је овај центар.

Конвенција из Монтроа1 прецизно прописује време које он може да проведе у Црном мору, а то је максимално 21 дан. Према наводима центра, амерички брод ће бити праћен електронским и техничким средствима.

ТАСС преноси да је америчка шеста флота претходно саопштила да је разарач USS Donald Cook опремљен крстарећим ракетама2 започео пролазак кроз мореуз Дарданеле на путу ка Црном мору како би “обавио операције поморске безбедности и повећао регионалну поморску стабилност, комбиновану спремност и поморски капацитет са нашим НАТО савезницима и партнерима у региону”.

Руска агенција подсећа да је почетком овог месеца било навода о томе да је брод за искрцавање USS Fort McHenry прошао кроз Дарданеле ка Црном мору.

Ради се о веома озбиљном транспортном пловилу класе Whidbey Island, који је дана 6.јануара у 21ч. по мск. времену, ушао у акваторију Црног мора.

Наиме, дужина брода достиже скоро 200 метара, а укупни депласман износи 16,500 тона. Брод може да транспортује око 500 маринаца. Поред маринаца и борбене технике, он може да превози и специјалне глисере и чамце на ваздушним јастуцима ради бржег извођења поморског десанта. Од наоружања поседује ротационе топове за блиску ПА одбрану Phalanx CIWS и топове Мк-38, као и ракетне системе ПВО кратког домета RIM-116.

Том приликом је Црноморска флота ангажовала снаге своје 30.дивизије површинских бродова, чија команда је ка овом пловилу упутила патролни брод “Пытливый”

Ради се о класи бродова 1135М „Буревестник“. Брод је дугачак 123 метра, а његов укупан депласман достиже 3200 тона. Погоне га две гасне турбине које при максималној снази могу да генеришу 36,000 кс. Оне омогућавају броду да постигне брзину од 32,5 чворова. Максимална аутономија пловидбе је до 9,000 км. На броду се налази око 200 чланова посаде од чега су 10% официри. Од наоружања поседује противподморнички ударни ракетни комплекс УРК-5 „Раструб-Б“ (1х4), и остало углавном торпедно, артиљеријско и ракетно наоружање кратког домета, које је намењено непосредној заштити брода од напада из ваздуха.

ТАСС преноси да ова конвенција регулише пролазак и пловидбу кроз мореузе Босфор и Дарданеле, а да амерички разарач ту не може да се задржи дуже од три недеље пошто припада земљи која не излази на Црно море.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Извор ТАСС


1Конвенција из Монтроа је, иначе, потписана 1936. године у истоименом граду у Швајварској.

2Стандардни борбени комплет ракетног разарача класе „Arleigh Burke“ се састоји из 48 противваздухопловних ракета „Standard“, 16 противподморничких RUM-139 VL-ASROC и 32 крстареће ракете „Tomahawk“.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *