ОБОРЕНЕ СВЕ ИЗРАЕЛСКЕ РАКЕТЕ: Системи 9К317 „Бук-М2Э“ и 96К6 „Панцир С1” успешно одбранили аеродром код Дамаска

Бук

Израелска авијација је данас напала на инфраструктуру аеродрома “Дували” који се налази поред Дамаска. Ланирано је до 10 ракета великог домета класе ваздух-земља. Према првим подацима све ракете које су ишле ка аеродрому су на време откривене и пресретнуте са 100% ефикасности.

Руски војни извори наводе да су „противваздухопловни ракетни комплекси ‘Панцир’ и ‘Бук’ уништили седам израелских ракета. Инфраструктура аеродрома није оштећена, нити је било људских жртава“.

Нешто касније је стигао податак да је изнад Голанске висоравни деловао  и израелски ПРО систем “Гвоздена Купола”. Према првим подацима, он је гађао на сиријске ракете ПВО које су летеле ка израелским авионима.

9К317 „Бук-М2Э  представља експортну модификацију система Бук-М2, и намењен је за борбу против различитих ваздушних циљева на кратким и средњим дистанцама. Спада у системе средњег домета. Поред стандардних аеродинамичких циљева какви су борбени авиони, 9К317 „Бук-М2Э“ се веома успешно може борити и са крстарећим ракетама, тактичким балистичким ракетама, против-радараским ракетама, специјалним ваудохопловним ракетама класе ваздух-земља и сл.

За гађање читавог спектра ваздушних циљева, овај систем употребљава навођене ракете 9М317. Ове ракете, од којих је свака појединачно тешка готово 715кг, пресрећу циљеве и до 45 км по даљини, и 25 км по висини. Дворежимски ракетни мотор на чврсто гориво, даје „жустро“ убрзање овој ракети, која на свим параметрима своје путање лети брзином од око 4500 км/ч. Опремљена је радарском самонавођеном бојевом главом 9Э420, која ради у полуаутоматском режиму рада. Ракета 9М317 са великим степеном вероватноће пресреће циљеве који лете брзинама и до 4,200 км/ч, при чему исти изводе оштре маневре. Цео системи је веома отпоран на све типове против-електронских дејстава, који имају за циљ да омету откривање ваздушних објеката, као и успешно навођење ракете на циљ.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета намењен је за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада, у свим метео условима без обира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу. Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20км/ висини 15км, док топовима покрива даљину до 5000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

5 thoughts on “ОБОРЕНЕ СВЕ ИЗРАЕЛСКЕ РАКЕТЕ: Системи 9К317 „Бук-М2Э“ и 96К6 „Панцир С1” успешно одбранили аеродром код Дамаска

  1. Svaka vam cast na radu, nedavno sam poceo da vas pratim i vrlo sam zadovoljan sadrzajem. Kada vas uporedim sa informerima, kuririma i slicnim medijima, prosto je neverovatno kolilo imate kvalitetniji sadrzaj. Kod vad i kod vasih kolega na t6 i geostrateg.com moze nesto kasvetno da se procita, ostalo je smuti pa prospi. Sto se Izraelaca tice, jedva cekam da pocnu da im padaju avioni, presr…su vise.

  2. Поздрав. Знате ли како се звао старословенски Бог рата? Знам за Перуна, Сварога, Дажбога, Триглава итд. али не знам да ли је ико од њих носио и титулу Бога рата.

    1. @Ђорђе

      Triglav je u mitologiji Baltičkih Slovena troglavo božanstvo, verovatno bog rata. Međutim kao vrhovni bog on ima i trostruku ulogu božanstva koji obavlja tri funkcije: božanstvo rođenja, božanstvo zagrobnog života, smrti i predaka i božanstvo održanja čovekovog života.
      Takođe sličnost Svetovida i Triglava navodi na pomisao da se može raditi o istom božanstvu, koji se u različitim krajevima, različito nazivao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *