УДАРНИ ТАНДЕМ: Ловац пете генерације Су-57 и тешки дрон „Охотник“ ће деловати у садејству

Су-57 ловац анализа
Тешки ударни дрон „Охотник“ је намењен за операције пробоја непријатељске ПВО у садејству са ловачким авионом пете генерације Су-57. Ово је руском интернет порталу Интерфакс пренео неименовани извор из руске војне индустрије.

„Претпоставка је да „Охотник“ може да ради у вези са ловцем Су-57. Тачније, један од задатака беспилотног ударног дрона је пробој непријатељске ПВО, иза којег лете борбени авиони са којим управљају пилоти“- рекао је саговорник Интерфакса.

Наиме, у перспективи се очекује образовање тактичке групе коју ће чинити један Су-57 и 3-4 „Охотника“ који ће међусобно бити умрежени. Пилот на авиону Су-57 ће моћи даљински да управља „Охотником“, стварајући максималне услове за успешно садејство.

С-70 „Охотник“ ће према проценама достизати масу од 20 тона, што је нпр. дупло више од тактичког ловца четврте генерације МиГ-29. Летеће подзвучном брзином (до 1,000 км/ч), док ће његов максимални долет износити 3,500км. Летелица ће моћи да се попне на висину од 10,500 метара. Одатле ће високо-прецизним оружјем моћи да уништава непријатељске копнене циљеве и врши операције ваздушног извиђања.

Летелица ће бити направљена по технологији која ће му обезбедити малу радарску рефлективност-видљивост. Основна конструкторска база за израду ове летелице је шема тзв. „летећег крила“.Убојно наоружање ће да носи у унутрашњим борбеним спремницима, слично као код ловаца 5.генерације. Корпус беспилотног апарата ће бити направљен од композитних материјала. Према руским изворима летелица се налази у завршној фази тестирања. У овом моменту се довршава процес интеграције електронских компоненти и њеног коначног калибрисања.

Су-57 је руски вишенаменски борбени авион пете генерације, којег су развили ваздухопловни инжињери ОКБ Сухој. Он је намењен извршавању огромног спектра задатака који се могу поставити испред једне ваздухопловне борбене платформе, као што је остваривање апсолутне ваздушне превласти изнад територије на којој се изводе активна борбена дејства, уништавање најразличитијих копнених циљева и површинских бродова који су ојачани савременим противваздухопловним борбеним средствима, операција извиђања и надзора ваздушног простора на великим удаљеностима, уништавање командне инфраструктуре непријатеља итд..

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

3 thoughts on “УДАРНИ ТАНДЕМ: Ловац пете генерације Су-57 и тешки дрон „Охотник“ ће деловати у садејству

  1. Ovo je jedan od razloga zasto je su 57 trebalo praviti i u varijanti dvoseda. Sam avion je prilicno zahtevna platforma sa masom funkcija i sistema. Tu je i vise raketa koje zahtevaju radarsko vodjenje ili navodjenje, kada se tome doda i upravljanje BPL, reklo bi se dosta posla za pilota. Takodje treba imati u vidu da nadzor nad ruskim VaP-om podrazumeva duge letove i mnogo vremena u vazduhu. Drugim recima kabina iza bi dobro dosla. Ako imamo liniju jednoseda Su 27,35,57 trebalo bi da postoji i linija dvoseda Su 27ub,30,57 u dvosed varijanti. No, ko zna, mozda bude?

      1. Ne bih se bas kladio u to. Cinjenica je da Rusima lovac 5.generacije nije urgentan, tj vise im sluzi radi prestiza neko sto bi im objektivno povecao borbenu gotovost. Ali posle toliko godina razvijanja i ulaganja u program pak fa t-50 sigurno nece dozvoliti da ukupan broj proizvedenih primeraka bude manji od 100. E sad, dvosed je svakako pod znakom pitanja. Ipak u VKS ce nesto trpeti u ukupnom broju ili su-35 ili 57. Podsecam da je 35 razvijan iskljucivo za izvoz, dok i sami nisu provalili da ga samo kozmetika deli od pete gen.pa su poceli masovno da ga proizvode i za sebe. Rusi ce sa su-30sm zatim 35,57 u narednih deset godina zameniti oko 500 lovaca su 27 i mig 29, stim sto ukupan broj 35-ce nece biti manji od 150 a 57-ce od 100. Zapravo jedini novajlija koji verovatno nece u rusko RV uci u vecem broju je mig 35. On je za nas 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *