ПРОШАО ТЕСТ СИРИЈЕ: За пешадијске јединице руске армије развијен извиђачки комплекс „Глаз“ (срб.“Око”)

Руска војска ће добити индивидуални извиђачки комплекс „Глаз“ (срб. „Око”). Он по својој конструкцији представља мини-апарат са камером високе резолуције, који се попут сигналне ракете ручно испаљује. „Глаз“ је већ имао своје борбено тестирање у Сирији, пренео је речи неименованог извора из руске наменске индустрије.

„За армију је развијен индивидуални систем оперативног осматрања „Глаз“, који се састоји од минијатурног апарата са падобраном, који се испаљује као сигнална ракета“- рекаа је саговорник ове медијске куће. Према његовим речима у експерименталном облику је овај систем већ испробан у Сирији, од стране јединица за специјалне операције.

Како је објаснио поменути извор, војник на првој линији фронта ручни лансира ову ракету, која достиже висину од приближно 300 метара. У оквиру ње се налази минијатурни апарат са камером високе резолуције. Апарат одржава своју висину захваљујући падобрану који се налази у његовом саставу. Истворемено, слика са камере високе резолуције се преноси на таблет који се налази у опреми јединице која је употребила „Глаз“.

„Комплекс „Глаз“ омогућава оперативни пријем података у реалном времену (фото и видео формат). Он је посебно ефикасан за прикупљање информација на терену на којем се другим средствима веома тешко може доћи до података, и где је сама акција њиховог прикупљања опасна по живот људства“- напомиње извор из руске наменске индустрије. На пример, „Глаз“ је веома употребљив приликом уличних борби, где се између зараћених страна на уском простору може наћи велики број вештачких преграда које значајно смањују видокруг и отежавају увид у бројност и намере непријатеља.

Извор је напомено, да је комплекс у овом моменту прошао сва фабричка тестирања. Маса лансирног средства са апаратом не прелази 400 грама, а његова дужина је око 300мм. Према речима извора из руске наменске индустрије, цео комплекс у реалном времену преноси информације (камера је директно линкована за лаптопом оператора). „Глаз“ може да у веома високој резолуцији снима простор површине од 0,5 км2.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Извор агенција ТАСС

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *