ИНТЕРЕСАНТА ТЕМА: Да ли ће С-70 „Охотник“ поседовати радар са којим је опремљен Су-34 или Су-57?

Према непотврђеним гласинама тешки руски ударни дрон С-70 „Охотник“ ће бити опремљен радарским системом Н036 „Белка“ или његовим специјалним дериватом који је посебно развијен за овакав тип летелице. Спомиње се и могућност да је на „Охотник“ имплементирана и компактнија верзија авионског радара Ш-141 који се налази у опреми ловца-бомбардера Су-34

На руским интернет ресурсима се појавила нешто јаснија фотографија тешког ударног беспилотног дрона С-70 „Охотник“ (види доле у наставку текста-твитер линк). Ове фотографије су биле повод да се на руским специјализованим форумума за ваздухопловну технику поведе расправа о типу радара са којим је опремљена ова летелица.

Наиме, руски интернет портал in24.org. је приметио да се у носу нове беспилотне летелице „Охотник“ налази радарска антена која подсећа на радар Ш-141 који се налази у опреми ловца-бомбардера Су-34. Ово је  логична одлука, јер ће „Охотник“ углавном бити намењен за извођење бомбардерских задатака, што и јесте један од основних задатка борбеног авиона Су-34.

Међутим, када се мало боље загледа у фотографију једног и другог авиона, не може а да се не примети један важан детаљ. По свему судећи габарити радарске антене на „Охотнику“ су мањи него код авиона Су-34 тачније радара Ш-141. У складу са тим, појавиле су се идеје да је у питању радар новије генерације Н036 „Белка“, са којим је опремљен руски ловац пете генерације Су-57 и који је савршенији када је у питању борба против циљева у ваздуху. Да овакав закључак може да „пије воду“ сведоче и бројне изјаве руских ауторитета када је у питању ратно ваздухопловство, а који тврде да ће „Охотник“ имати вишенаменску улогу тј. да ће моћи да изводи борбене операције и против непријатељских објеката у ваздушном пространству.

Још један аргумент који иде овој тврдњи у прилог јесте, да ће по свему судећи ловачки авион Су-57, и беспилотни дрон С-70 „Охотник“ међусобно бити линковано-увезани. Наиме, руски специјализовани концерн КРЭТ је приликом израде електронског пакета опреме за „Охотник“ користио бројна високо-технолошка решења која су имплементирана и на ловцу Су-57.

Руски интернет портал РГ је такође објавио текст на коме се констатује да ће нови беспилотни ударни дрон „Охотник“ имати сопствену радарску станицу. Они су дошли до податка да је у питању радар са фазираном антенском решетком непознатог типа, помоћу које ће ова летелица моћи да открива широк спектар копнених, поморских али и ваздушних циљева.

У публикацији се такође наводи да ће перспективни модели навођених ракета класе ваздух-ваздух и ваздух-земља, који се специјално развијају за Су-57, такође бити у арсеналу „Охотника“. Ради се о средствима који ће по својим габаритима моћи да се сместе у спремнике који се налазе унутар корпуса летелице.

У тексту се даље наводи да ће ова летелица бити у стању да врши ваздушно покривање стратегијских бомбардера нове генерације (ПАК-ДА) тј. да ће моћи да их штити од непријатељских ваздухоплова. Међутим једна од најважнијих функција „Охотника“ ће бити пробој непријатељске ПВО и извођење изненадних високопрецизних удара по најважнијим објектима који се налазе у дубини фронта.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *