ПОКРЕНУЛА СЕ ЕЛИТНА 41.ТЕНКОВСКА БРИГАДА: Примећени тегљачи са тенковима Т-72Б1В на западу Венецуеле

На западу Венецуеле су примећени основни борбени тенкови Т-72Б1В који су пре неколико година набављени из Руске Федерације. Наиме, ови тенкови се налазе у наоружању 41.тенковске бригаде венецуеланске војске. Команда венецуеланске армије је одлучила да пребаци делове ове бригаде у западне делове земље, као рекцију на све већу концентрацију колумбијске војске у пограничном делу са Венецуелом.

Поред тога, у овом моменту су у току последње припреме пред почетак стратегијске војне вежбе која ће се средином месеца одржати у Венецуели. У овој вежби ће учествовати и тенкови 41.тенковске бригаде из састава 4.оклопне дивизије венецуеланске армије.

Ова бригада спада у најелитније саставе венецуеланске војске. Њени оклопни батаљони су наоружани тенковима Т-72Б1В, док је механизовани батаљон опремљен борбеним возилима пешадије БМП-3, такође совјетске/руске производње.

Претпоставка је да венецуеланска армија у свом саставу има укупно 92 основна борбена тенка Т-72Б1В. Овај тенк је настао на бази тенка Т-72Б. Основни оклоп овог тенка је прекривен динамички оклопом типа „Контакт-1“. Ови модули су ефикасни против кумулативних пројектила испаљених из других тенковских топова и сличних система. Њихова основна улога је разбијање и неутрализација кумулативног млаза приликом удара гранате у оклоп тенка. Ватрена моћ тенка Т-72Б1В се огледа у томе што тенковски топ 2А46-М, поред класичне, може да испаљује и ракете. Ради се о ласерски навођеним ракетама 9К120 „Свирь“ домета до 4км и пробојности око 700мм оклопа.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *