ВИДЕО: У Венецуели тестирали ракетни комплекс средњег домета 9K317 “Бук-М2Э”

Бук
У оквиру стратегијске војне вежбе „Ангостура-200“ проверена је бојева готовост јединица ПВО које су опремљене ракетним системима средњег домета 9K317 „Бук-М2Э“. Том приликом су реализована и бојева гађања

Бук-М2Э (НАТО кодификација SA-17 „Grizzly“) је у савременом времену један од најбољих ПВО система на свету, опремљен са новом изузетно потентном ракетом 9М317 средњег домета, која има способност да се бори против читавог спектра ваздушних циљева од авиона стратегијске и тактичке авијације, па све то тактичких балистичких ракета и ваздухопловних бомби. Практично против свега што може да лети брзинама и до 4,500 км/ч.

 

Један дивизион „Бук-М2“ може једновремено да нападне 24 различита ваздушна циља. Поред тога, он то све ради у условима масивне примене средстава за ПеБ (против-електронску борбу). То га чини изузетно жилавим противником у борбеном поретку ПВО

Ефективни домет по даљини за систем 9K317 „Бук-М2Э“ достиже 45км, док је по висини 25км. Ракета 9М317 је опремљена самонавођеном полуактивном доплерском радарском главом 9Э420. Њена укупна маса достиже 715 кг, док маса бојеве главе достиже респектабилних 70кг. Поред ударног таласа, на циљ делује и масом фрагмената који кидају његов корпус и уништавају летелицу док је она још у ваздуху.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Венецуелански Бук-М2Э је постављен на платформу на точковима МЗКТ. Њена маса не прелази 22 тоне, а на њу се могу монтирари системи масе до 14 тона. Ову платформу погони мотор који генерише 420 коњских снага, што обезбеђује остваривање максимлане брзине до 80 км/ч. Са пуним резервоаром, МЗКТ може да савлада раздаљину од 1000км. Техника је врло отпорна сна све климатске услове, и може да се употребљава у широм распону температуре ваздуха.

Венецуела има можда и најмоћнију ПВО у целој Латинској Америци,. Поред система 9K317 „Бук-М2Э“ ту се још налази и модернизована „Печора-2М“ и наравно С-300ВМ „Антеј-2500“ који је главни систем за одвраћање од евентуалне спољне агресије на ову земљу. Копнене јединице ПВО су наоружане великим бројем модернизованих артиљеријских ПВО оруђа ЗУ-23-2М, као и лаким преносим ракетним лансерима „Игла-С“.

>РГ

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *