ВИСОКОПРЕЦИЗНА РАКЕТНА „ТУЧА“: Руски 9К51М „Торнадо-Г“ добија нову генерацију „паметних“ упаљача

Ради се о упаљачима који ће имати „интелектуална“ својства. Овај технолошки продор ће омогућити радикално повећање ефикасности „ватреног вала“ по позицијама условног непријатеља

Руски вишецевни лансери ракета 9К51М „Торнадо-Г“ ће добити ракете које ће бити опремљене „паметним упаљачима“ нове генерације. Први прототипски модели ових упаљача се очекују већ наредне године. Ово је интернер порталу ТАСС рекао први човек концерна „Техмаш“ Владимир Лепин, који се налази са међународном сахму наопружања и војне технике IDEX 2019 у Абу-Дабију.

Према његовим речима, инжењери овог концерна активно раде на изради артиљеријских упаљача нове генерације. „У овом моменту поседујемо технологију која ће обезбедити израду још савршенији упаљача. То ће да буде „паметни упаљач“. Он ће бити у стању да самостално доноси одлуку када ће се самоактивирати“- рекао је он.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Према речима Лепина, прототиписки модели „паметних упаљача“ нове генерације за ВЛР 9К51М „Торнадо-Г“ се очекују наредне 2020.године. „Прве готове моделе паметних упаљача са којима ћемо почети практичну реализацију тестова, очекују се до краја следеће године. Чим се потврде све задате техничке карактеристике, крећемо у фазу серијске производње за шта је потребно неколико година“- напоменуо је Лепин.

Концерн „Техмаш“ је специјализован за развој и серијску производњу муниције која треба да подигне борбену способности основних ударних групација руске армије. У састав холдинга НПК „Техмаш“ улази 36 компанија које производе широк спектар различите муниције.

9К51М „Торнадо-Г“ је руски модернизовани вишецевни лансер ракета. Основне разлике у односу на базичну верзију 9К51 „Град“ се односи на далеко квалитетније решен систем управљања ватром повезаног са сателитском навигацијом и компјутером који израчунава балистичке инпуте гађања, што омогућава знатно скраћење припреме напада која се одвија у аутоматском режиму рада.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *