ЕЛИТНА 41.ОКЛОПНА БРИГАДА ИЗАШЛА НА МОРЕ: Изведена операција поморског транспорта тенкова Т-72Б1В

У војним маневрима који су организовани на практично целој територији Венецуеле, активно се примењује оклопна техника руског порекла. Један од најексплоатисанијих борбених средстава је и руски основни борбени тенк Т-72Б1В

На интернету се појавио видео где је демонстрирана реализација транспорта воденим путем, формације ранга једне тенковске чете. Наиме, на велике десантне бродове Capana T-62 и T-64 Los Llanos су укрцани најсавременији основни борбени тенкови који се налазе у венецуеланској војсци Т-72Б1В1.

Цела вежба је прошла у савршеном реду. У прво делу вежбе је извршен процес довожења и укрцавања борбене технике на бродове. У другом делу вежбе група десантних бродова „накрцана“ борбеном техником се отиснула на отворено море, после чега је извршено искрцавање на копно.Поред основних борбених тенкова Т-72Б1В, у операцији пребацивања оклопне борбене технике учествовали су и оклопни транспортери БТР-80.

У овом моменту копнена групација венецуеланске армије има око 90 тенкова руског порекла Т-72Б1В. Они су се донедавно налазили у оклопним јединицама руске армије. У фабричком комплексу који се налази у граду Атамановка (Забајкалски крај) ови тенкови су капитално ремонтовани и модернизовани. Они су добили нови систем везе и тенковске гусенице које су идентичне са моделима Т-90А и Т-72Б3 који се налазе у наоружању руске армије. Испоруке тенкова Т-72Б1В су почеле на пролеће 2012.године.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Тенкисти из Венецуеле су прошли обуку у Русији, после чега су руски специјалисти помогли да се нова борбена техника још боље усвоји, на војним полигонима у Венецуели.

Војни експерти сматрају, да је у овом моменту тенковска компонента венецуеланске армије сасвим добро обучена да се супротстави било каквој агресији која би могла да задеси ову земљу.


1Претпоставка је да венецуеланска армија у свом саставу има укупно 92 основна борбена тенка Т-72Б1В. Овај тенк је настао на бази тенка Т-72Б. Основни оклоп овог тенка је прекривен динамички оклопом типа „Контакт-1“. Ови модули су ефикасни против кумулативних пројектила испаљених из других тенковских топова и сличних система. Њихова основна улога је разбијање и неутрализација кумулативног млаза приликом удара гранате у оклоп тенка. Ватрена моћ тенка Т-72Б1В се огледа у томе што тенковски топ 2А46-М, поред класичне, може да испаљује и ракете. Ради се о ласерски навођеним ракетама 9К120 „Свирь“ домета до 4км и пробојности око 700мм оклопа.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *