ЗА ЕФЕКТНО РАЗАРАЊЕ АЕРОДРОМА: Руси употребили ваздухопловне бомбе БетАБ-500 [ВИДЕО]

БетАБ-500ШП са својом масом од 500кг је пре свега намењена за рушење аеродромске инфраструктуре. Њена експлозија је у стању да у потпуности уништи контролни торањ и друге објекте на аеродрому, разори бетонску инфраструктуру за стајанку ваздухоплова, укључујући ту и саму полетно-слетну стазу.

На видео материјалу је приказано дејство ваздухопловних бомби БетАБ-500 (на почетку видео снимка се налази варијанта бомбе са ракетним додатком за убрзавање БетАБ-500ШП). Ове бомбе се употребљавају са мале висине (група јуриших авиона у налету). После њеног одбацивања из специјалног спремника који се налази на бомби, отвара се падобран. Он има задатак да успори њен пад, где се на тај начин обезбеђује време за излазак авиона из радијуса њеног дејства. Осим тога, на овај начин се стабилизује кретање бомбе тако што се формира идеалан угао пада, који искључује могућност недовољно чврстог контакта са метом, тачније избегава се ефекат рикошета.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Чим се стабилизује лет бомбе у односу на њен циљ, долази до одбацивања падобрана. Готово истовремено се активира ракетни додатак који додатно убрзава саму бомбу. Овај ракетни додатак обезбеђује бомби, која у себи има бојеву главу која је напуњена са 77 килограма компресованог високобризантног експлозива, да пробије армирано-бетонску структуру дебљине 1500мм.

Експлозија ове бомбе је у стању да у потпуности уништи око 50 м² полетно-слетне стазе. Упаљач се може подесити тако да одмах експлодира приликом контакта бомбе са тлом, или са одлагањем експлозије. Ово друго је посебно употребљиво приликом продирања бомбе кроз структуру гађаног циља/објекта, ради максималног искориштења разорног потенцијала експлозије.

Овај тип бомбе се може употребити и против оклопне технике. БетАБ-500 може да пробије хомогену челичну плочу дебљине пола метра, што је више него довољно за практично све савремене тенкове који се налазе у оперативној употреби. То је посебно наглашено из разлога што оваква бомба напада горњу пројекцију тенка где је оклоп најтањи.

Author: URAN

2 thoughts on “ЗА ЕФЕКТНО РАЗАРАЊЕ АЕРОДРОМА: Руси употребили ваздухопловне бомбе БетАБ-500 [ВИДЕО]

  1. Cini mi se da ste u tekstu napravili gresku. Napisali ste: homogenu celicnu plocu debljine pola metra. Nijedam tenk nema homogen oklop te debljine. Da ima bio bi toliko tezak da bi njegovo kretanje bilo nezamislivo. Inace, naravno da ove bombe mogu da uniste tenk, tacnije mogu cak i mnogo lakse od ove. Prosecne protiv-oklopne imaju manju celokupnu masu nego sto je sama bojeva glava ove i probojnost oklopa oko +- 1000 mm, sto je za tenk sasvim dovoljno. Npr Ataka o kojoj ste nedavno pisali probija otprilike toliki oklop, a s obzirom na njeno ubrzanje prilikom ispaljenja, to je dovoljno da svaki tenk otvori ko konzervu.

    1. То је мера величине, еквивалент…. Хвала на коментару

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *