ОБОРЕН ПАКИСТАНСКИ АЕРОСТАТ: Су-30МКИ ватром из топа ГШ-30 оборио незваног госта

Су-30МКИ

Како је пренела информативна агенција ТАСС, инцидент се десио прошлог уторка изнад индијске савезне држава Раџастан, која се граничи са Пакистаном. Према тим речима, вишенаменски ловац Су-30МКИ је тог дана на висини од око 7600 метара открио непознати летећи објекат-аеростат који је повредио ваздушни простор Индије. Пилоти који су управљали ловцем приближили су се непознатој летелици, остварили визулени контакт са њом и оборили је ватром из 30мм топа ГШ-30-1  који се налази у наоружању авиона. Ка месту где се срушила непозната летелица, убрзо је полетео индијски војно-транспортни хеликоптер Ми-17. Они су установили да се ради о аеростату америчког порекла, са пречником куполе до 3 метра.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Министарство одбране Индије је у вези са овим догађајем издало званично саопштење. „Непознати објекат је дошао из ваздушног простора Пакистана. Постојала је реална опасност да исти носи убојна средства. У вези са тим донесена је одлука о његовом обарању. Основни задатак ове активности је била провера борбене готовости индијског ратног ваздухопловства“- говорио се у документу.

Су-30МКИ је вишенаменски ловачки авион направљен на бази Су-30. Налази се у РВ Индије у броју од неких 250 јединица. Његова основна намена је остваривање ваздушне превласти на ширем простору. Опремљен је модерном авиоником која је реализована у кооперацији Русије-Индије-Француске и Израела. Авион поседује радар са пасивном фазираном решетком Н011 Барс. Ово му омогућава да употребљава широк спектар модерног ракетног наооружања класе ваздух-ваздух, ваздух-земља и ваздух-море.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *