BAYRAKTAR СТИГАО У УКРАЈИНУ: Испоручене турске беспилотне летелице украјинској војсци

Bayraktar

Јединицама украјинске војске су и званично испоручене тактичке беспилотне летелице Bayraktar TB2. Њихово тестирање је изведено на аеродрому Староконстантинова у Хмељничкој области. Турска је по потписаном уговору са Кијевом дужна да овој земљи испоручи укупно шест летелица овог типа.

Беспилотна летелица Bayraktar TB2 спада у категорију извиђачких тактичких дронова велике аутономије лета, који оперишу на средњим висинама. Ову летелицу је произвела турска компанија Baykar Makina. Први контигент ових летелица ће за потребе украјинске армије бити испоручен из ове компаније, док се у перспективи разматра могућност да оне буду склапане у Украјини.

Bayraktar TB2 је први пут полетео 2009.године, а његова серијска производња опточела две године касније после уговора који је потписан са турским Министарством одбране .Први контигент од шест ових летелица је испоручен турским оружаним снагама 2014.године.

Ова летелица је дизајнирана да надгледа терен у оперативном радијусу до 150км (максимална даљина управљања), и радној висини до 7000 метара. Њена максимална брзина је око 120 км/час, и има аутономију лета до 20 часова. Покреће је Rotax 912 који генерише 100 коњских снага.

Поред извиђачке верзије, Bayraktar TB2 може да буде и ударна летелица. У ударној варијанти она може бити наоружана противтенковским ракетама који се постављају на њене поткрилне носаче.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *