ПОДРШКА СВОМ ТРАДИЦИОНАЛНОМ САВЕЗНИКУ: Руска војска стигла у Венецуелу

Руска војска ће помоћи свом традиоционалном савезнику у Јужној Америци, да савремену борбену технику задржи у функционланом стању. Углавном ће се ти послови сводити на одржавање, ремонт и модернизацију сложених борбених система руске производње

Москва помаже Каракасу да одржава бојеву готовост војне технике коју је Русија недавно испоручила Венецуели. Ово је интернет порталу „Интерфакс“ рекао Виктор Кладов, директор за међународну војну сарадњу у оквиру руске државне корпорације „Ростех“

„Ова држава се налази у веома сложеној ситуацији. У овом моменту је од велике важности да се одржи висок ниво исправности савремене борбене технике руског порекла, која је раније од нас набављена. То подразумева активности на њеном одржавању, ремонту и модернизацији. Ми већ изводимо ове послове и то је нешто што је сасвим нормално“- рекао је Кладов који се тренутно налази у Малезији, где се одржава велики сајам наоружања и војне опреме „Lima-2019“.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

„Венецуела је дуги низ година наш традиционални партнер, и ми и даље настављамо са нашом сарадњом. Ја разумем да Венецуела пролази кроз веома тешку социо-економску и финансијску кризу. Из тог разлога је у овом моменту тешко говорити о неким новим великим набавкама“-рекао је високи представник компаније „Ростех“.

Венецуела је један од највећих корисника руског наоружања и војне технике у латиноамеричком региону. Русија је овој земљи обезбедила кредит за набавку савремене војне технике. Према прикупљеним подацима, укупна сума купопродајних уговора са овом земљом је достигла цифру од 11 милијарди америчких долара.

У овом крупном пакету набавке опреме за своју војску, налазе се ракетни ПВО системи средњег домета Бук-М2, али и ракетни системи великог домета ПВО/ПРО „Антеј-2500“ које производи АО “Концерн ВКО “Алмаз-Антей”. У Венецуелу је испоручено око 100 хиљада аутоматских пушака „Калашњиков“ у новој модификацији АК-103. Каракас је набавио и нове вишенаменске ловачке авионе Су-30МК2, ударне хеликоптере Ми-35М, модернизовану верзију тенка Т-72, БМП-3 и БТР-80.

Руска војска слетела у Венецуелу

Прошле недеље су у ову земљу слетела два авиона у којима се налазила група од 99 руских војника. Према информацијама који су се појавили у медијима, ову групу је лично предводио начелник главног штаба Копнене војске РФ, генерал-пуковник Василиј Тонкошкуров.

Специјалисти из Русије налазе се у Венецуели у складу са билатералним споразумом о војно-техничкој сарадњи, саопштило је у уторак руско Министарство иностраних послова.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *