РАСТЕ НАПЕТОСТ У ЦРНОМ МОРУ:Бугари прикључили НАТО флоти своју фрегату “Дръзки” (срб. “Дрски”)

У акваторију Црног мора је упловила група НАТО бродова, који ће учествовати у заједничким вежбама са морнарицама Украјине у Грузије. Кроз Босфор и Дрданеле је прошао холандски разарач Еверстен, канадска фрегата Торонто, шпанска фрегата Санта Марија, турска фрегата Јилдирим и британска фрегата Реџел Фердинанд. Касније им се придружила и бугарска фрегата “Дръзки”.

Бугарска фрегата “Дръзки” је 2004.године набављена од белгијске ратне морнарице која је хтела да овај брод повуче из оперативне употребе. Иначе, фрегата припада класи бродова  Wielingen-class и изграђена је 1977. године. Бугарска је фрегату платила 23 милиона америчких долара. Поред ове фрегате, Бугари си од Белгијанаца набавили још два брода исте класе за укупно 40 милиона америчких долара.

Фрегата “Дръзки” је дугачка 106,38 метара и има укупан депласман од 2,200 тона. Посаду чини 159 људи. Покреће је комбинован погон (дизел мотори + гасна турбина), који омогућава овом броду да досегне брзину до 28 чворова. Овај брод са пуним резервоарима може да пређе 6000 наутичких миља.

“Дръзки” је наоружан ударним противбродским ракетним системом француског порекла “Exocet”. На палуби фрегате се налазе лансери са четири ове ракете. Њихов ефективни домет се креће у распону 70-180км, што зависи од верзије ракете. Од ракетног наоружања ту се још налази лансер са осам ПВО ракета кратког домета RIM-7 Sea Sparrow.

Од артиљеријског наоружања фрегата поседује бродски топ Creusot-Loire у калибру 100мм. Вишецевни лансер дубинских бомби калибра 375мм “Бофорс” и две лансера за торпеда Ecan L5 у кал 533мм (2х5 у два спремника)

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *