КОМАНДАНТ КОЈИ ЈЕ УВЕК ИШАО НАПРЕД: Обележена 26 годишњица формирања специјалне јединице Пеша

Бошко Перић Пеша

У Ражљеву, код Брчког, обележено је 26 година од формирања Специјалне једнице Пеша, у оквиру Прве посавске бригаде Војске Републке Српске. Служен је помен испред споменика првом команданту јединице, Бошку Перићу – Пеши, положени венци и запаљене свеће.


У јединици од 96 најбољих бораца, живот у одсудним борбама дало је њих 19, а 54 припадника су рањена, од којих шест тешко. Њен први командант Бошко Перић Пеша, водио је своје саборце до пред сам крај рата, када је извлачећи другове у окружењу и сам погинуо на Мајевици.


“То је момак који је шест пута рањен, седми пут је погинуо, одликован је медаљом мајора Тепића за храброст, орденом Обилића, то довољно говори о томе, увек је ишао испред нас, у њега није била команда “напријед” него “за мном” – истиче Благоја Краиновић, припадник СЈ Пеша из Брчког а преноси интернет портал РТРС.

Специјална јединице Пеша је је према наредби генерала Милорада Кутлешића. Он је подсетио да је ова формација деловала не само у Посавини, Семберији и Мајевици већ и на читавој територији Републике Српске, због чега је за изванредне резултате сврставана у три најбоље јединице у ВРС.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

– Ову јединицу је красила пре свега дисциплина, одговорност, другарство, пожртвованост и патриотизам да се сачува српски народ – наглашава Милорад Кутлешић, генерал Војске Републике Српске и командант Прве посавске бригаде.

Борци јединице Пеша су, су својом пожртвованошћу и извојеваним победама припадали најелитнијим борцима ВРС, истакао је министар Душко Милуновић. Истиче да би пример Пешиног јунаштва требало да се нађе у основној уџбеничкој литератури.

– То је била јединица која је извршавала најтеже борбене задатке, задатке које остале јединице нису могле да изврше у том тренутку – поручује Душко Милуновић, министар рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске истиче да сећања на Пешу не смеју да избледе.

-Сећање о ратној јединици Пеша носимо у најлепшим мислима, зато што је она била оличење патриотизма, посвећености, храбрости и изузетне одважности.

Споменик Бошку Перићу Пеши је пре извесног времена био на мети вандала (види овде). Из Полиције у Брчком је саопштено да се за починиоцима недела и даље трага.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *