ПРЕЧА ИМ РАДНА ВИЗА ЕУ ОД УНИФОРМЕ: У последње две године скоро цео батаљон напустио КБС

Око 400 припадника напустило је КБС током 2017. и 2018. од којих су неки емигрирали у иностранство. Изузетно јака дијаспора и далеко бољи материјални услови који се нуде у земљама ЕУ, главни окидач за осипање у претходне две године.

Како наводи интернет портал KosSSev, разлози за њихово напуштање су различити, а међу њима има и оних који су оставили униформу након што су добили визу за рад у иностранству.

Министарство одбране није конкретно одговорило на питање о каквим разлозима је реч, као ни колико је припадника снага напустило униформу услед одласка у иностранство.

„Током 2017. и 2018. године укупно 399 припадника је напустило КБС, без обзира на етничку припадност, расу и пол. Да би припадници могли да напусте КБС неопходно је да попуне службени образац у којем наводе разлоге напуштања службе, који се затим преиспитују и обрађују како би се финализирали одлуком о напуштању“, наводи се у одговору Министарства одбране.

Према саопштењу Министарства одбране током периода од две године донесене су одлуке о смањивању припадника КБС-а из следећих разлога: демобилизација, разрешење од стране дисциплинске комисије, пензионисање, здравствени разлози, прелазак у кадете и смрт.

Косовске безбедносне снаге (КБС; алб. Forca e Sigurisë së Kosovës = „Безбедносне снаге Косова“, енгл. Kosovo Security Force = „Косовске безбедносне снаге“) су званичне оружане снаге на Косову и Метохији и налазе се под контролом и командом КФОР-а и самопроглашене Републике Косово. Главни задаци косовских безбедносних снага су заштита цивилног становништва тј. трагање и спашавање, уклањање експлозивних направа, гашење пожара итд. Косовске безбедносне снаге су основане 21. јануара 2009. године из снага Косовског заштитног корпуса.

Косово према плану Мартија Ахтисарија има право на оружане снаге које су наоружане само лаким наоружањем и броје 2500 војника у активном саставу и 800 војника у резервном саставу.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *