ОГЛАСИЛА СЕ АНКАРА: Зашто смо дали предност руским системима С-400 у односу на амерички „Patriot“

Тријумф
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је објаснио, зашто је Анкара дала предност руским ПВО ракетним системима С-400 „Тријумф“ у односу на америчке системе „Patriot“.

Према речима турског председника, Вашингтон није понудио исте услове као што је то урадила Русија преноси интернет портал Взгљад. “ Ми смо хтели да од САД набавимо системе Patriot, али нам они нису понуђени под одговарајућим условима. У овом моменту се реализију наш уговор око набавке руских система С-400, и ми већ у јулу добијамо први контигент“- пренео је руски интернет портал ТАСС позивајући се на турске изворе.

Јесенас је амерички телевизијски канал CNBC рекао, да су руски системи С-400 готово 2х јефтинији од америчких система Patriot, што је у укупном збиру разлика од неколико стотина па чак и милијарду долара. Како је рекао први човек Ростеха Сергеј Чемезов, Русија ће Турској испоручити четири дивизиона С-400 за суму од 2,5 милијарди америчких долара, од чега је део ове суме обезбеђен из руског кредита. У децембру месецу 2018.године, Стејт Департмент је издао дозволу да се Републици Турској могу продати системи Patriot за цену од 3,5 милијарде америчких долара.

Недавно су САД позвале Турску да изабере између партнерства са Северноатлантским војним савезом, и њене жеље да купи руске противваздухопловне системе С-400 „Тријумф“. Анкара је реаговала на овај ултиматум тако што је Вашингтону предложила да „или остану њихових савезник, или да се спреме за прекид сарадње, пошто се све више удружују са терористичким снагама (мисли се на Курде)“.

Турска је неколико пута нагласила, да је њен посао закључен са Русијом неповратан процес и да представља  завршену ствар. Свако одустајање у овом моменту би нанело велику штету Турској, у смислу њеног укупног кредибилитета као државе.

Подсећамо да је руски противваздухопловни систем С-400 „Тријумф“ намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *