БИТКА ЗА ТРИПОЛИ: Општа ситуација на фронту за 7.април [КАРТА]

Извори који су повезани са Либијском националном армијом (ЛНА) су пренели, да су њене моторизоване колоне успеле да избију на морску обалу источно од Триполија (рејон насељеног пункта Кастелверде). Истовремено, на левом крилу оперативног распореда, заузет је Сајад-Жунзур где су такође претходнице ЛНА изашле на морску обалу. На овај начин Триполи је стављен у окружење, јер су пресечене све копнене везе са осталим деловима територије (г.Завија и Мисурата) коју контролишу снаге Владе националног јединства.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

У међувремену десна колона Хафтарових снага је преусмерила своје дејство ка аеродрому Митига који се налази у северо-источном делу Триполија, а у нападу на овај део ће учествовати и поморски борбени ефективи које је ЛНА успела да транспортује на ово подручје.

Са друге стране медији који су под контролом владе у Триполију, оштро демантују ове наводе да је град са источне стране одсечен од остатка територије, тачније Мисурате. Истина на овом простору се тренутно воде борбе за очување комуникације Триполи-Мисурата. Ка Триполију је из Мисурате упућена нешто већа борбена група састављена од неколико одреда (>до 1000 бораца), са задатком ојачавања одбране Триполија са јужне и југо-источне стране.

Браниоци Триполија успели да униште оклопни аутомобил Streit Group Spartan из састава Либијске националне армије, приликом извођења противудара ка аеродрому.

Тренутно, шаренолика војска прикупљена из различитих делова Триполија, покушава да поврати контролу над међународним аеродромом (ВИДЕО), који се налази 20-ак километра јужно од града. Овој групи је успело да уништи неколико оклопних аутомобила ЛНА. Ситуација око аеродрома је за сада нејасна. Борбе се воде и у захвату комуникације Вади Алраби која повезује Бин Гашир и Ајн Зару. Снаге Владе националног јединства покушавају да поврате Азизи и још два мања насељена пункта.

Либијска национална армија извела неколико ваздушних напада употребом ловаца-бомбардера Су-22М4

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *