ПОРОШЕНКОВ РЕЖИМ УБРЗАНО ГУБИ КОМПАС: Зеленски крупним корацима граби ка убедљивој победи [АНАЛИЗА]

Чини се да ће све очи овог света тог 21.априла бити уперене у Украјину, где се одржава по многима, историјска битка за место њеног првог човека, који ће у наредних пет година предводити ову земљу. Садашњи режим отпужује Зеленског да је Путинов “тројански коњ” преко кога ће Русија глатко да оствари све своје интересе, које за време Порошенкове владавине није успела. Међутим, да ли се за Зеленског може рећи да је човек Кремља, или нешто сасвим друго. Велики интереси у овој игри прете да доведу до крупних фалсификата изборне воље грађана али и до новог “мајдана”

У Украјини се 21.априла одржава други круг председничких избора где ће копља укрстити садашњи председник Украјине Петро Порошенко и његов противкандидат Владимир Зеленски. Ореол украјинског председника који себе поистовећује са алфа-патриотом захваљујући коме Русија није успела да покори Украјину, жестоко је уздрман поразом у првом кругу од стране политичког аматера, а по струци комичара, о чијем програму се не зна скоро ништа. Порука с билборда на улицама украјинских градова којима се, уочи првог круга председничких избора, агитовало за реизбор актуелног шефа државе Петра Порошенка имала је милитантну, агресивну интонацију. „Армија! Језик! Вера!“. Упркос томе, она није наишла на плодно тле у измрцвареном и опљачканом народу, који му је дао свега 15,95 % гласова1.

Порошенко против Путина?


Суочен са највероватнијим поразом и у другом кругу избора, Петро Порошенко је решио да „ангажује“ председника Руске Федерације Владимира Путина, који треба да му помогне да победи свог ривала. Наиме, у Харкову су се појавили ови несвакидашњи рекламни билборди, на којима је приказан Порошенко који се у другом кругу избора супротставља председнику друге државе. Предизборни штандови који промовишу Порошенка масовно су почели да дистрибуирају изборни материјал са сликама са овог билборда. Тираж је убрзо премашио бројку од 4 милиона примерака.

Права замисао ових плаката је да се неопредељеним гласачима, али и делу „заблуделог“ народа, покаже, како је његов супарник у ствари „тројански коњ“ кога контролише Москва, те да ће први човек Украјине за десетак дана изаћи директно на мегдан руском председнику, а не Владимиру Зеленском

Из изборног штаба Петра Порошенка су покушали да смисле неки сувисли изговор за овакву врсту кампање. Они су саопштили да њихова намера није била Зеленског представе као „Путиновог агента“: “Апсолутно то није тачно“рекли су у изборном штабу Петра Порошенка и додали „међутим ми чврсто верујемо да Путин сања о слабом, неприпремљеном председнику, који ће омогућити Кремљу да лако узме Украјину под своју контролу”, истичу у штабу. Они су нагласили да ови билборди треба да подсете народ, да је у овим тешким изазовима са којима се Украјина свакодневно суочава, потребан “јак председник и врховни командант”.

У међувремену украјинска јавност је жестоко осудила овакав начин вођења политичке борбе од стране изборног штаба садашњег председника. Усијале су се друштвене мреже, а дисонантни тонови се могу чути и од људи који су се налазили на челу најважнијих институција у овој држави. Тако је бивша министарка правде Украјине Елена Лукаш изјавила, да би Порошенко требало да тражи дозволу за коришћење слике руског председника. “Нешто друго је овде изненађујуће – број украјинских експерата и политичара који бране Путинова повређена права. Међу њима су, нажалост, званични представници Зеленског”, навео је Порошенков тим на Фејсбуку, изненађен изузетно негативном реакцијом украјинске стручне јавности.

Иако Русија није имала намеру да коментарише изборе у суседној држави, морала је да реагује на ничим изазвану појаву руског председника у кампањи Петра Порошенка. Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, коментарисао је употребу фотографије Владимира Путина, у предизборној кампањи актуелног председника Украјине Петра Порошенка: „Ми бирамо Путина, а Украјинци — видећемо“, изјавио је Песков, коментаришући (зло)употребу Путинове слике у предизборној кампањи Петра Порошенка.

Увидевши да овакав вид кампање доноси доста негативног публицитета, те да може да створи више штете него користи, огласио се и сам Порошенко. Он је овај потез свог изборног штаба оценио као грешку. Порошенко се извинио Украјинцима, који су његове антирускe плакате повезали са фигуром лидера председничке трке Владимиром Зеленским. „Не оптужујем Зеленског да је Путинов агент. Ако је неко то тако схватио, ја се извињавам“, изјавио је Порошенко на телевизији ИЦТВ. Порошенко је том приликом помало цинично „похвалио“ свог конкурента са оценом да се ради о добром глумцу.

Непредвидивост Владимира Зеленског


Међутим, да ли се реално и на основу чињеница, може претпоставити да је Зеленски играч кога контролише Москва. Судећи по његовим досадашњим иступима, то се тешко може рећи. Напротив.

Наиме, на једном концерту који је одржан у августу месецу 2014.године, а на коме су присуствовали украјински војници, Зеленски је „ополченце“ из Доњецка у Луганска, у стилу русофобно-нацистичких јединица назвао „најгорим олошем“, док је украјинске борце који су учествовали у „Противтерористичкој операцији у Донбасу“ назвао „сјајним, добрим и снажним људима“. Чини се да је тада наступио доста искрено, јер није имао никакве политичке амбиције какве рецимо има данас, а које нужно траже од човека да често прикрива оно што стварно осећа у својој души, зарад виших циљева.

Међутим, тај исти човек се и дан данас захваљује борцима из веома проблематичних јединица, на снажној подршци за време гласања у првом кругу председничких избора: „Хвала вам на свему – од Широкина па до станице Луганске. Хвала сваком патриоти из батаљона „Кривбас“, батаљона „Донбас“, „Ајдар“, „Азов“, Нацкорпусу. Припадницима Националне гарде, нашим пилотима, морнарима, нашим заробљеним људима које не заборављамо и које ћемо ослободити“– рекао је Зеленски приликом видеообраћања путем социјалне мреже Facebook. Он је припаднике ових формација назвао „истинским херојима“ и додао, „хвала вам на свему. Како онима који Украјину бране директно на фронту, тако и онима који се налазе у позадини. Нећу вас изневерити“– обећао је Зеленски.

>Видео

Велика подељеност у армији


Да је ситауција у војсци веома сложена, и да Зеленски има значајну подршку међу јединицама који се налазе у саставу украјинске војске (већина је сматрала да ће армија подржати садашњег председника), сведоче и резултати Централне изборне комисије. Према тим подацима председник Украјине Петро Порошенко је добио свега 108 гласова више, од његовог против-кандидата Владимира Зеленског.

Наиме, према подацима новинара Јурија Бутусова украјинска војска је гласала на следећи начин. У зони коју покривају Здружене снаге украјинске армије које држе фронт ка Донбасу, отворено је 79 специјалних бирачких места. На тим бирачким местима је гласало нешто више од 30 хиљада војника и официра. Према резултатима Централне изборне комисије резултати су следећи:

  1. Порошенко 12,844
  2. Зеленски 12,423
  3. Анатолиј Гриценко 1,507
  4. Јулија Тимошенко 1,084
  5. Игор Смешко 1,022
  6. Руслан Кошулински 1,008
  7. Олег Љашко 711
  8. Јуриј Бојко 601 и,
  9. Александр Вилкул 351

Што се тиче резултата избора из специјалног обучног центра који се налази у Лавовског области, где украјинска војска изводи обуку заједно са инструкторима НАТО, приметно је да је овде убедљиву победу однео Зеленски. Наиме, он је добио 902 гласа, док је тренутни украјински председник добио подршку свега 597 бирача. Још драматичнји изборни резултати у корист Зеленског су остварени у Дњепарској војној болници где је нпр. Зеленски добио готово 4,5 х више гласова у односу на Порошенка (72/17).

Интересантно је напоменути да је на бирачким местима у ратној зони који административно припадају региону Донбас (Доњецк и Луганск), највише гласова добио Јуриј Бојко који на украјинској политичкој сцени слови за изразито „проруског“ политичара.

Разлика у стратешком приступу


Што се тиче Владимира Зеленског он је 21.марта текуће године организовао конференцију за штампу на којој су углавном присуствали новинари који долазе из западних информативних редакција као што су New York Times, Washington Post, Bloomberg, Der Spiegel, The Economist, Le Figaro, Atlantic Council, Kyivpost. Поред питања који су била везана за унутрашње прилике, који се тичу детајкунизације политичке сцене у Украјини и неутралисања монополских структура које су повезане са политиком, Зеленски није могао да избегне теме које се тичу његовог плана за регион Донбас, питања која се везана за Крим, и коначно његовог односа према Русији.

Што се тиче Минских преговора, Зеленски се залаже за поштовање договорених одредби. Међутим, Зеленски би да мења њихову структуру јер нису испунили своју праву мисију. Наиме, да би овај споразум заживео у пракси, потребно је њихова трансформација који би се састојала од проширивање преговарачког стола, кроз додавање представника из САД и Велике Британије. Дакле, на том плану Зеленски жели да још више „упетља“ водеће западне државе у решавање украјинске кризе, које отворено назива савезничким, а којима ће заузврат омогућити још повољнију климу за инвестирање у земљи.

На дуже стазе Зеленски види Украјину у коју ће поново бити интегрисан Донбас, али и враћен Крим. Судећи по његовим јасно изреченим ставовима, по овом питању неће бити компромиса. Само ће се методе променити. Уместо чврсте, али често неспретне и лоповске руке, коју персонификује Порошенко, Зеленски ће се послужити триковима који су иманентни његовом психолошком карактеру, а то је глума, претварање преговора у позоришну сцену, циркус, забаву, где ће се доктрином „симпатичности“ покушати „разоружати накострешени противник“ који се налази у Донбасу, а након њега и сама Русија. Дакле, у овом моменту је најважније створити предуслове за постојано и тихо „кување жабе“ где ће се „одметнуте“ територије практично саме од себе вратити под украјинску заставу. И ту Зеленски на дуге стазе може да буде далеко опаснији противник од самог Порошенка, који је исувише сиров, укочен и неинвентиван за такву врсту игре.

Али за тако нешто је и у најидеалнијим условима потребан одређени временски период, који превазилази један председнички мандат. Зеленски је своју кампању базирао на побошљању живота обичног човека, који је за време Порошенкове власти потпуно деградиран. То је централна тачка његовог програма. Дакле, да би оправдао улогу реформатора, он под хитно мора да реши нагомилане социо-економске проблеме у земљи, који се оцењују као катастрофални. И управо на овом плану се од њега траже брза решења и велика очекивања. Чини се да ће борба против огромне криминалне хоботнице коју је створио Порошенко потрајати годинама. А то је основни предуслов, да Украјинци поново усправе своју погрбљену кичму и осете чари достојанственог живота. Овај услов је у тесној вези и са још једним важним елементом, без којег је немогуће да се у кратком року осете резултати нове политике. А тај услов је пуна нормализација односа са Руском Федерацијом.

Фактор Коломојски


Зеленског подржава најљући непријатељ Порошенка – украјински милијардер јеврејског порекла Игор Коломојски. Сетимо се, управо је он након „Мајдана“, као губернатор Дњепропетровске и Одеске области умирио југ Украјине, који је захватио талас масовних протеста против нових власти. Овај бизнисмен је финансирао и националистичке одреде у рату у Донбасу, а над њима и даље има контролу. Његов водећи утицај у том делу Украјине је и даље неспоран. Да ствар буде гора по актуелног председника, оно што карактерише украјинске олигархе је да сви који држе до себе имају снажну медијску инфраструктуру. Коломојски поседује телевизију „1+1“ и новинску агенцију УНИАН, Дмитриј Фирташ — телевизију „Интер“, Ринат Ахметов — телевизију „Украјина“, док Тарас Козак — „112 уа“ и „Newsone“ итд. За време предизборне кампање Порошенко је осетио шта значи када се на њега обруши медијска лавина. Истина, ни он им није остао дужан са своје телевизије — „5. канал“.

Рекло би се да Коломојски има далеко трезвенији став и по питању рата у Донбасу. Наиме, он је недавно изјавио да у су у Донбасу Украјинци само себи највећи напријатељи, а не руски председник Путин. „Где ви ту видите Путина“, упитао је Коломојски и додао „врло добро познајем ситуацију изнутра, тако да знам о чему говорим“.

Према различитим изворима, овај олигарх има и значајан потенцијал оружане силе. Он под својом контролом има око 15 хиљада бораца, који су организовани у војно-територијалне батаљоне при украјинској војсци, као и специјалне батаљоне у саставу украјинског МВД-а. Може се са великом сигурности рећи да је управо Коломојски са милионима евра, најзаслужнији за образовање и опремање батаљона “Дњепар-1”, “Донбас”, “Шахтјорск”, “Азов” и “Ајдар”. Он има велики утицај и у регуларним јединицама украјинске армије као што су 25. ваздушно-десантна бригада, 93. механизована и 17.танковска бригада. Ту треба додати и Добровољачки украјински корпус састављен од бораца Десног сектора. Дакле, у свим тим саставима присутан је Коломојски са својим финансијским дотацијама, а ове јединице се могу употребити против Порошенка у случају велике крађе у другом кругу предстојећих избора.

Фалсификовање избора или ликвидација Зеленског?


А да је гигантска крађа могућа у недељу 21.априла, сведоче  бројне неправилности које су регистроване у првом кругу гласања. Постоје озбиљне индиције да се спрема велико фалисфиковање изборних резултата, путем неколико разрађених поступака који у коначном збиру треба да преломе у корист Порошенка. Тако нешто је демонстрирано током првог круга гласања, где је овај механизам употребљен тек толико, да Порошенко претекне Јулију Тимошенко и обезбеди сигуран пролаз у други круг. Наиме, у анкетама рађеним пред саме изборе, Порошенко је у најбољем случају могао да освоји 12% гласова. Међутим, он је први круг завршио са невероватних 16% гласова, што је драматично велико одступање за напредне методе математичке предикције, које користе професионалне агенције. Према најновијим анкетама ствари по Порошенка изгедају безнадежно, и чини се да ни евентална изборна крађа века неће моћи да обезбеди његову победу. Последњи резултати говоре да ће у другом кругу убедљиву победу однети Зеленски,са приближно 2-3 пута више гласова у односу на Порошенка.

И док пишемо последње реченице овог текста, на интернет ресурсима се појавио злокобни видео-клип иза којег стоји Порошенко и његов изборни штаб, а на коме се види Владимир Зеленски којег удара теретни камион кипер, наранџасте боје. На крају видео клипа изнад “прегаженог тела” Порошенковог противкандидата иде порука “Свако има свој пут”, а на снимку се види и графичка анимација конзумирања опојне дроге кокаин, која треба да представи Зеленског као наркомана неспособног за обављање председничке функције.

https://www.youtube.com/watch?v=rtca7dOfrXQ

Дакле у Украјини је могуће свашта очекивати, па чак и физичку ликвидацију Зеленског уколико то буде неопходно. У сваком случају очекује нас веома буран финиш кампање у овој држави.


1У Украјини је 31. марта одржан први круг председничких избора. У првом кругу, познати глумац Владимир Зеленски освојио је 30,24% гласова, а друго место заузео је садашњи шеф државе Петро Порошенко са 15,95% освојених гласова. Треће и четврто место заузели су Јулија Тимошенко (13,4%) и Јуриј Бојко (11,67%). Занимљиво, иако је већина стручњака предвиђала да ће Зеленски и Порошенко проћи у други круг, мало ко од њих је очекивао оволику разлику.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *