Ловачки авиони Су-27 пресрели НАТО извиђаче RC-135 и Gulfstream

Су-35

Ова два извиђачка авиона су лоцирана у близини границе са Руском Федерацијом. Одмах је ка њима упућена дежурна група ловаца-пресретача Су-27 који су извршили контакт са овим авионима и усмерили их у правцу у коме нису могли да повреде руски ваздушни простор

Ловачки авиони Су-27 су 10.јуна извршили пресретање два извиђачких авиона из састава РВ САД и РВ Шведске у близини поморске границе изнад Балтичког мора, где се ових дана одржавају војне вежбе НАТО. Они су се том приликом приближили откривеним авионима, и натерали их да промене курс свог лета да не би повредили ваздушни простор Руске Федерације. О овом догађају се огласило и руско Министарство одбране.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

 „У понедељак 10.јуна средства контроле ваздушног простора су изнад неутралних вода Балтичког мора открила две летелице које су се приближавале државној граници Руске Федерације. За извођење пресретања ових летелица ангажована је ловачко-пресретачка група састављена од авиона Су-27 која се налази у саставу дежурне ловачке ескадриле ПВО Балтичке флоте. Руски пилоти су се на безбедном одстојању приближили откривеним авионима и извршили њихову идентификацију. Радило се и извиђачким летелицама RC-135 РВ САД и „Gulfstream“ РВ Шведске.“- наводи се у саопштењу Министарства одбране које је пренео интернет портал ТАСС.

Према изворима војног министарства, пилот авиона Су-27 је извео рутински маневар спровођења откривених авиона, не дозвољавајући им да се приближе ваздушном простору Руске Федерације. „Ова акција руских авиона је изведена у складу са међународним правилима за употребу ваздушног простора“- наводи се у саопштењу.

Војна вежба Baltops-2019 се изводи у периоду 9-21. јуна у јужном делу Балтичког мора. У њој је узело учешћа око 40 бродова различитог типа, укључујући ту и подморнице, а такође и око 40 борбених летелица из 18 држава. По први пут је планирано и учешће борбених бродова 2-ге флоте РМ САД. Комплетном вежбом руководи команда 6-те флоте РМ САД која је смештена на командом броду „Mount Whitney“, који је у воде Балтичког мора упловио 30.маја ове године.

Недавно су у Министарству одбране саоопштили, да ће јединице Балтичке флоте извршити све неопходне мере у циљу праћења активности НАТО снага у близини руске државне границе. У том смислу је приметно ангажовање руских површинских ратних бродова као и подморница у рејонима где се одржавају ове вежбе. Ту се налазе и дежурне ескадриле морнаричке авијације, а повишена је и готовост јединица које су наоружане мобилним обласким противбрдоским ракетним комплексом „Бастион“.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *