ЕЛИТА НА ДУНАВУ:Српски “соколови”се упознали са пушком АК-74М “Обвес”

АК-74М

У паузама између вежби које се реализују на територији Србије, приметно је и интензивно дружење између њених учесника. Тако су се припадници Специјалне бригаде (противтерористички батаљон “Соколови”) упознали са модификованом падобранском верзијом пушке АК-74М “Обвес” коју користе јединице ВДВ, тачније 234.гардијског ваздушно-десантног пука /76гвдд.

Пре неколико дана висока војна делегација из Белорусије и Русије се упознала са наоружањем и степеном обучености Специјалне бригаде Војске Србије, али и њених инжињеријских јединица. Том приликом противтерористички батаљон “Соколови” је госте упознао са техничким али и практичним могућностима стандардних снајперских пушака домаће производње М-76 и “Црна стрела” (“Црно копље”).

Соколови АК-74М

Пројекат модернизације аутоматске пушке Ак-74М „Обвес“ је пре свега усмерен на повећање прецизности приликом ватреног дејства, као и на унапређење комплетне ергономичности оружја. Ова модернизације је посебно употребљива код борбено најексплоатисанијих јединица руске армије, какве су мотострељачке и ваздушно-десантне јединице.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Пушка је опремљена савременим нишанским комплексом који за 1,5х повећава борбену ефикасност оружја. На врху пушчане цеви се налази унапређени разбијач ватре који далеко квалитетније прикрива борца приликом борбе у ноћним условима. На пушку је монтирана пикатини шина на коју се могу додати различити тактички додаци, као што су предњи рукохват, тактичка батерија, ласерски индикатор, инфрацрвени осветител. Дужа пикатини шина се налази се горње стране оружја, док су две краће монтиране бочно, са обе стране. На дужу шину се може интегрисати различити модели колиматорских и оптичких нишана.

Далеко је боље решена и полуга осигурача са променом мода паљбе, као и рукохват који је ергономски обликован за боље „лежање“ у шаци. На пушку је монтиран нови телескопски кундак који се може преклапати на бочну страну (лево). Кундак се такође веома једноставно може подешавати по дужини, у зависности од антропометријских димензија стрелца.

Важно је напоменти да је пакет опреме „Обвес“ компатибилан са осталим моделима стрељачког оружја (АК-74 + серија 100) које је произвео чувени АК.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *