РЕГИОН:САД донирале БиХ 20 оклопних возила „Хамви“

САД

Свечана примопредаја 20 вишенаменских моторних возила “хамви” које је Владе САД донирала Оружаним снагама БиХ одржана је јуче у касарни Рајловац код Сарајева.

Министар одбране у Савету министара у техничком мандату Марина Пендеш изјавила је да та донација показује опредељеност САД партнерству према БиХ, а допринеће оперативности Оружаних снага БиХ, преноси интернет портал Независне новине.

“То се може односити на извршавање задатака који су утемељени Законом о одбрани БиХ, без обзира да ли је реч о мировним мисијама, помоћи становништву у случају природних катастрофа или војним вежбама”, додала је Пендешева.

САД
ПОГЛЕДАЈТЕ:Спецназ ДНР уништио амерички „Хамер“ [ФОТО]

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић истакао је да данашња церемонија представља јасан показатељ САД да у сваком тренутку буду на располагању у процесу модернизације и унапређења капацитета и способности Оружаних снага БиХ.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон навео је да му је задовољство обележити још један корак који значи напредак Оружаних снага БиХ, које су се показале као добар партнер чланицама савеза Нато у глобалној борби против тероризма.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

“Данашња донација ће још више допринети њиховој интероперабилности са Нато савезницима, али и спремности да одговоре на природне катастрофе и друге задатке у БиХ”, нагласио је амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон.

Министар одбране у Савету министара Марина Пендеш је захвалила америчкој Влади за донацију и након церемоније уручила захвалницу амбасадору Нелсону.

Хамви
 Жандармерија извела практични приказ вежбе са возилом „Лазар-3“ [ВИДЕО]

Оклопно вишенаменско возило на точковима, познатије као “Хамви” или HMMWV (од енглески High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), војно је возило с погоном на четири точка којег је развила америчка компанија АМ Генерал. Први серијски HMMWV , који је компанија преименовала у Хамви, завршен је 1985. године. Од тада је Хамви основно возило америчких оружаних снага, а постао је основа и за развој цивилног СУВ-а.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *