Узбекистан наручио ескадрилу Ми-35М и транспортере БТР-82А

Ми-35М са ракетама С-8

Русија ће у наредне две године испоручити Узбекистану 12 борбено-транспортних хеликоптера Ми-35М као и оклопне борбене транспортере-точкашe БТР-82А

„У задњем кварталу ове године биће испоручена четири нова хеликоптера Ми-35М, а у наредној години још осам хеликоптера истог типа“- напомиње за интернет портал РИА Новости извор из Федералне службе за међународну војно-техничку сарадњу.

Ми-35М
ОТПОРНИ НА ПА РАКЕТЕ: Хеликоптери Ми-35М који су дошли у Србију опремљени системом „Президент-С“

Цео уговор ће бити реализован на основу државног експортног кредита за куповину руске војне технике, који је још 2017.године Русија одобрила за владу ове земље. Склапање уговора у коме се спомиње набавка хеликоптера, реализовано је 2018.године. Тачна количина купљене технике у том моменту није прецизирана.

Модернизовани летећи тенк Ми-35М представља дубоку модернизацију ударног хеликоптера Ми-24В/ВП са циљем унапређења летно-техничких и експлоатационих карактеристика летелице, као и значајног унапређења нападно-навигацијског комплекса који може да користи проширен асортиман убојног терета. Ова модификација је добила ознаку Ми-24ВМ (експортна верзија Ми-35М).

Ми-35М
Сиријска армија уз подршку руских хеликоптера Ми-35М и Ми-28Н уништила 350 терориста [ВИДЕО]

Хеликоптер карактерише савршенија структура хеликоптерске елисе која се добила употребом специјалних композитних материјала на бази фибергласа/стаклопластике, а која је примењена и у случају ударног хеликоптера новије генерације Ми-28Н. Затим, значајно је унапређен и проширен асортиман високо-прецизног наоружања, као и нападно-навигацијски комплекс. Ови технолошки поступци су обезбедили и продужење експлоатационог рока употребе хеликоптера на период и до 15 година.

Примењени технолошки поступци у изради Ми-24ВМ (Ми-35М), у укупном збиру повећавају ефикасност саме летелице за чак 2х у односу на његовог претходника Ми-24/Ми-25 и његове бројне верзије.

Поред ескадриле ударних хеликоптера Ми-35М, Узбекистан је наручио и контингент оклопних транспортера-точкаша БТР-82А. Ови транспортери су наручени без додатног митраљеза, комплета радио-комуникационих уређаја, и остале помоћне апаратуре које се иначе налази у опреми стандардног БТР-82А. На основу ових уштеда Узбекистан жели да наручи додатни контигент ових транспортера.

За сада није позната тачна количина ових транспортера који ће бити испоручени Узбекистану. У овом часу БТР-82А се налазе у наоружању армија: Русије, Казахстана, Азербејџана и Сирије.

БТР-82А
КАВЕЗ ТРАНСПОРТЕР: Представљена најновија модификација БТР-82АТ

БТР-82А представља дубоку модификацију оклопног транспортера БТР-80. Опитни модели овог возила су направљени 2009.године. Четири године касније +, оклопни транспортер је усвојен у наоружање руске армије. Маса возила износи 15,400 килограма. Овај транспортер је способан да превози до 10 војника са пуном борбеном опремом. Опремљен је дизел мотором који генерише 300 коњских снага. Захваљујући овоме, али и ослањању на точкове, БТР-82А на путу може да достигне брзину и до 100 км/час. Приликом савалађивања водених препрека „осамдесетдвојка“ плови брзином до 9 км/час. Са пуним резервоаарима овај оклопни транспортер може да савлада пут у дужини 600км.

Наоружан је аутоматским топом 2А72 кал.30мм са којим је спрегнут митраљез у кал.7,62мм. Максимална брзина паљбе коју остварује овај топ је око 300 граната у минути. Енергија гранате омогућава ефективну борбу против живе силе непријатеља на даљинама и до 4000 метара, као и лакооклопљене борбене технике до 2000 метара. Панцирна поткалибарна граната „Кернер“ у кал. 30х165 мм може да пробије хомогену челичну плочу дебљине 30 мм која је наслоњена под углом од 60 степени, са даљине од 1000 метара. Модернизоване варијанте овог транспортера могу да буду наоружане и са противтенковским вођеним ракетама „Корнет“.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *