КО БИ ПОБЕДИО У “DOGFIGHT-u”: Амерички пилот о способностима ловаца Су-35 и F-15

Су-35

Руски ловачки авион Су-35 има веће шансе за победу у ваздушном дуелу са америчким ловцем F-15, забринуто констатују амерички војни експерти који пишу за интернет портал The National Interest

Према речима америчког војног експерта Дариа Леона, и један и други авион спадају у летелице које представљају праве предаторе небеских висина. Руска 35-ица је много млађи авион од свог западног конкурента. Оба авиона имају сличне летно-техничке карактеристике, с тим да је F-15 нешто бржи када је у питању максимална брзина, док је са друге стране Су-35 агилнији јер може да достигне брзину звука без допунског сагоревања. На подзвучним брзинама руски авион има кључну предност у односу на F-15. То су пре свега његова изузетне маневарске карактеристике и управљивост лета, захваљујући моторима са промењивим вектором потиска- наводи се у тексту који је пренео руски интернет портал „Взгљад“.

 „Појава нишанских система који се налазе на визиру пилотске кациге као и софистицираних ракета кратког домета класе ваздух-ваздух AIM-9X и Р-73, чине блиску ваздушну битку изузетно опасном“- пише у свом тексту бивши амерички пилот Дарио Леоне.

Су-35
Ловачки авиони Су-27 пресрели НАТО извиђаче RC-135 и Gulfstream

Према његовим речима, у борби на великим даљинама предност се даје америчком ловцу ради квалитетнијег радара Raytheon APG-63, који превазилази перформансе руског радара Н035 Ирбис који се налази у опреми руског ловца Су-35. Међутим, руски авион поседује допунски систем праћења у инфрацрвеном спектру, па 35-ица може на даљини и до 80км да детектује минимални одраз који стварају авиони пете генерације. Слична опрема ће се у блиском периоду уградити и на америчке ловце F-15.

Међутим, амерички ловац нема никаву шансу када је у питању сфера противелектронске борбе, забринуто констатује бивши амерички пилот. Иако наш авион захваљујући моћнијем радару успе да први види авион Су-35 и по њему лансира ракете, то није гарант да ће га погодити захваљујући моћном систему противелектронске заштите, коју поседује руски авион.

Су-35
ЖЕСТОК УДАР НА ТЕРОРИСТЕ:Руски Су-34 применио тешку бомбу КАБ-1500ПР [ВИДЕО]

 „Теоретски је могуће оборити „Сухој“ али је за тако нешто потребно лансирати велики број ракета, него што су то испрва планирали конструктори америчког „орла“- говори Дарио Леоне. „Такође, Су-35 има богатији арсенал ракета класе ваздух-ваздух, које ће он засигурно употребити“.

Ваздухопловне снаге Сједињених Америчких Држава су свесне овог проблема, па су поводом тога развили програм за надоградњу компоненти електронских система на модернизованим варијантама авиона F-15, у вредности од чак 7,6 милијарди америчких долара.Као резултат свега овога, значајно се смањила осетна предност руског авиона у хипотетичкој ваздушној борби, али је упркос свему она још увек присутна.

 „Овакав сукоб је једино могућ ако САД уђу у отворену конфронтацију са Русијом, а веома је мала вероватноћа да ће се то заиста и догодити“- напоменуо је аутор у свом тексту.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *