Терористи ракетом 9К135 „Корнет-Е“ погодили Т-55 [ВИДЕО]

Корнет Т-55

Приликом борбе за сплет мањих насељених места у региону Латакија, терористи су открили један сиријски тенк Т-55 совјетске производње, и на њега лансирали вођену противтенковску ракету „Корнет-Е“. Тенк се налазио на доминантом положају у близини прве линији фронта.

По свему судећи по тенку Т-55 је дејствовала група терориста који су били наоружани руским противтенковскиом вођеним системом „Корнет-Е“, кога је и пре рата поседовала сиријска армија.

Упркос томе што се тенк налазио на уређеном ватреном положају, терористи су нашли пут до њега. Ракета је највероватније погодила резервоар тенка, после чега је уследила страховита експлозија. За сада се не зна колико је у овом нападу погинуло сиријских војника, али се види како се један од чланова тенковске посаде удаљава од оруђа, непосредно пред сам удар ракете.

Терористи су изјавили да су успешно уништили сиријски тенк, и комплетан снимак окачили на интернет мрежу. Међутим, према писању интернет портала РГ, врло је вероватно да се у овом случају ради о чистом промашају. Наиме, оператор на противтенковском систему “Корнет“ је циљао куполу тенка. На снимку се види да је он куполу промашио, а да је ракета погодила допунске канистере са дизел-горивом. Ови канистери се често налазе са задње стране тенка, на посебним носачима или његовом оклопу.

Т-55Х Србија
ВЕТЕРАН СА „КОРИДОРА И КОШАРА“:Србија модернизује чувене тенкове на стандард Т-55-Х

Дакле, иако је штета направљена, она је у овом случају безначајна. Наравно, терористи су из овог „на око“ ефектног догађаја, добили материјал за своју пропаганду.

Слична ситуација се десила почетком јуна ове године на северу региона Хама. Разлика је у томе што је у том случају модернизована варијанта Т-55МВ погођена са своје задње стране. Ракета које је такође испаљена из противтенковског система „Корнет-Е“ је погодила допунске резервоаре са горивом, приликом чега није нанета асполутно никаква штета.

Руски противтенковски ракетни комплекс 9К135 Корнет (НАТО ознака AT-14 Spriggan) су развили конструктори чувеног КБП из Туле. Цео пројекат је развијен на бази вођене ракете 9К119М Рефлекс која се испаљивала из тенковског топа. Основна намена овог система је борба против основних борбених тенкова, који су ојачани системима динамичке заштите. Ракета 9М133 се на циљ наводи помоћу ласерског снопа, са којим оператер озрачује мету за време лета ракете. Последње верзије овог система функционишу на концепцији употребе „испали и заборави“ где оператер није дужан да сво време прати мету.

Корнет
БИТКА ЗА ТРИПОЛИ: Како су Хафтарове снаге спојиле булдожер са опасним „Корнетом“? [ФОТО]

Максимални домет експортне верзије ракетног система Корнет-Е износи 5,500 метара у дневним условима и до 3,500 метара у условима ограничене оптичке видљивости-ноћ. Тежина целог система са упакованом ракетом у херметички затвореном лансирном контејнеру, достиже 29 килограма, од чега на саму ракету отпада 90% укупне тежине. Њен калибар је у равни са хаубичком гранатом, која се испаљује из самоходне хаубице Мста-С. На бојеву главу отпада седам килограма, док је само експлозивно пуњење масе 4,6 килограма. Овако снажна бојева глава има способност да пробије скоро 1,300 мм дебелу хомогену панцирну плочу, као и армирано-бетонски зид дебљине преко 3000 мм. Претпоставља се да је до сада произведено око 35,000 јединица овог система.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *