Украјински генерал Смешко забринут размерама и организацијом руског десанта на Крим

Крим

Бивши начелник украјинске СБУ јавно изразио скепсу да украјинске оружане снаге могу у овом часу да се супротставе падобранском десанту какав је пре неколико дана руска армија демонстрирала на полуострву Крим. Он је под хитно позвао водеће политичке структуре да убрзају опремање и модернизацију недовољно способне украјинске армије

Бивши први човек Службе Безбедности Украјине (СБУ), генерал-пуковник Игор Смешко, прокоментарисао је последње летно-тактичке војне вежбе на полуострву Крим, које је организовала руска армија.Он је посебно обратио пажњу на високу активност руских ваздушно-десантних снага (ВДВ), у којој је учествовало око 2,500 падобранаца са око 40 војно-транспортних авиона ИЛ-76.

Десант на Крим
ПАДОБРАНСКИ ДЕСАНТ НА КРИМ: 40 авиона ИЛ-76 на два полигона избацило 2,400 падобранаца (ВИДЕО)

Према његовим речима овако велики падобрански десант је успешно реализован на веома сложеном терену. Он је на основу тога закључио, да украјинска армија у овом часу нема способност да се супротстави некој сличној операцији руског ВДВ, која би се евентуално десила на њеној територији-преноси интернет портал кп.ру.

Помало резигнирани украјински генерал је на националној телевизији поставио реторичко питање „Да ли ви уопште размишљате, колико ћемо још дуго опстати на овом свету?“

Крстареће ракете
СТИЖУ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ Х-32: Њихова брзина износи 4,6 маха а домет 1000 км?

Бивши начелник украјинске СБУ је подсетио јавност да Кијев у овом часу располаже са око 50 хиљада војника, и да власт независне Украјине треба да више поведе рачуна о опремању и модернизацији својих оружаних снага. „Ми имамо војне јединице који ни дан данас нису комплетиране“- рекао је том приликом украјински генерал.


Иначе, сам ваздушни десант је реализован са висине до 600 метара. У њему је учествовало 40 авиона ИЛ-76 из састава Војно-транспортне авијације. Десант је изведен у два паралелна авио-десантна ешелона. Према сценарију вежбе, падобранска група је имала задатак да после извршеног десанта, и ступања на тло, енергично заузме све објекте у којима се налазио непријатељ, и изврши његову ликвидацију.

 „У оквиру основне етапе ове вежбе која се реализује на Криму, извршили смо десант падобранске групе јачине 2,400 људи, после чега смо успешно испунили све тактичке задатке који су задати њеним планом. После приземљења на тло, десантно-јуришна група је заузела све објекте у којима се налазио непријатељ, и извршила његово потпуно уништење. Такође, ова група је са делом својим снага овладала и аеродромом који је употребљен за слетање ваздушно-транспортне групе (авиони ИЛ-76 прим.аутора)“-  рекао је новинарима заменик начелника штаба ВДВ генерал-мајор Алексеј Наумец.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *