Србија купила 18 лаких преносних ПВО система „Мистрал“ са укупно 50 ракета

Мистрал ракете

Српски председник је истакао да је Србија купила 18 јединица ПВО система „Мистрал“ са укупно 50 ракета. Ради се о модерном систему ПВО кратког домета. Циљ ове набавке је осавремњивање копнених ПВО састава Војске Србије за борбу против непријатељских ваздухоплова на малим висинама и даљинама

Током посете француског председника, Вучић је посебно захвалио Макрону и компанијама које су омогућиле да војно-техничка сарадња буде на вишем нивоу. Том приликом је потписано двадесетак споразума (пет из области војно-техничке сарадње), од којих се највише издваја набавка ПВО система „Мистрал“-преноси интернет портал Б92.

ЗУ-23-2
ИСПАЉУЈЕ 8,000 ГРАНАТА У МИНУТИ: Иранци на бази совјетских топова ЗУ-23 направили своју „Шиљку“

“Заинтересовани смо да купимо и друге уређаје оптоелектронске природе. Србија има нешто новца и хоћемо да, као војно неутрална земља, заштитимо своју територију. А Француска као савезник и земља модерне технологије може у томе да нам помогне”, рекао је Вучић.

Он је посебно поменуо набавку противваздухопловних ракетних система Мистрал и навео да је Србија купила 18 јединица тог оруђа са укупно 50 ракета.

Мирослав Лазански је посебно издвојио ПВО систем “Мистрал”, који може да се инсталира на бродове речне флотиле, на оклопним возилима Лазару, Милошу и користи се за обарање летелица у ниском лету, а има и могућност маневра за избегавање ласерског ометања.Планирано је да се тај систем интегрише у систем ПАСАРС чиме ће се способност Војске Србије значајно подићи.У питању је најсавременија технологија и стратешки циљ је да се војска Србије њиме опреми, како би подигла способности да одговори на савремене претње.

Ми-35М
Узбекистан наручио ескадрилу Ми-35М и транспортере БТР-82А

Техничко-тактички подаци ЛПРС „Мистрал“

Ради се о лаким преносним ракетним системима кратког домета “Мистрал”. Циљ ове набавке је осавремњивање копнених ПВО састава Војске Србије за борбу против непријатељских ваздухоплова на малим висинама и даљинама. У протеклом периоду је у великој мери запуштен овај сегмент Војске Србије, а добар део потпуно исправних средстава је чак и уништен. Ова средства су углавном била совјетске/руске производње. Војска Србије (раније Војска Југославије) је поседовала лака преносна ракетна средства “Стрела-2М” и “Игла”.

„Игла“ се и даље налази у наоружању трупне одбране ПВО, где штити пешадијске и оклопно-механизоване јединице. Ови системи се налазе и у саставу Речне флотиле, где чине основну ПВО речних ратних бродова. Њен наследник је лаки преносни ракетни систем „Верба“.

Наоружање
Србија ће производити наоружање за руске борбене хеликоптере

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Домет овог система је до 6000 метара, а карактерише га ракета која је опремљена пасивном самонавођеном инфрацрвеном бојевом главом. Њена маса износи 3 килограма, и парчадно-разорног је типа са око 1800 фрагмената од волфрама. Бојева глава се активира путем неконтактног ласерског упаљача. Максимална брзина ракете до 800 м/ секунди. Тежина ЛПРС са ракетом износи 20 кг.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *