Турци на улицама почели да прослављају набавку ПВО система С-400

С-400 Турска прослава

На интернет мрежи се појавиле фотографије на коме се види како млади Турци прослављају набавку ракетног система С-400 „Тријумф“, стратешки важног оружја када је у питању њихова противваздухопловна одбрана

Сличне манифестације су регистроване у различитим деловима Турске. Тим поводом се огласио и први човек ове земље Реџеп Ердоган, који је у говору одржаном у Истамбулу поводом трогодишњице покушаја државног преврата изјавио, да је руски противваздухопловни систем С-400 најмоћнији одбрамбени систем на свету.

С-400
КИНЕЗИ ПО ПРВИ ПУТ ПРИКАЗАЛИ СВОЈ С-400: Приказане две лансирне јединице 5П85ТЕ2 и радар 96Л6Е

„Испорука С-400 је почела (…) До априла 2020. године ће ти системи бити размештени у нашој земљи и спремни за примену. (…) С-400 је најмоћнији одбрамбени систем. Надам се да ћемо га производити заједно са Русијом“, наводи интернет портал Russia Beyond Ердоганове речи у програму телевизије Habertürk.

С-400 Турска прослава
Прослава на улицама турских градова

Прве информације о преговорима између Русије и Турске о набавци система С-400 „Тријумф“ појавиле су се у медијима у новембру месецу 2016.године. После првих неформалних разговора, врло брзо се прешло на конкретне потезе који су регистровали потписивањем крупног купопродајног уговора вредног 2,5 милијарде америчких долара. Овај уговор је потписан 12.септембра 2017.године. Његова практична реализација је отпочела 12.јула ове године када је први тешки војно-транспортни авион Ан-100-400 слетео на турски војни аеродром, са првим елементима комплекса.

Подсећамо да је руски противваздухопловни систем С-400 Тријумф намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *