Руски тенкисти на Т-72Б3 примећени са новим заштитним комплетом „Ратник“ компаније „Армоком“

Армоком

Ради се о продукту компаније „Армоком“ који носи ознаку 6Б48 „Ратник-ЗК“. Његова основна намена је повећање балистичке заштите тенковске посаде од фрагмената експлозије унутар оклопног возила, затим од отвореног пламена, изузетно високе температуре, као и за заштиту зглобова ногу и руку од механичких оштећења.

Систем заштите 6Б48 „Ратник-ЗК“, је за тенкисте развио Центар за развој специјалних супер-отпорних материјала „Армоком“. Комплет је намењен заштити посаде од фрагмената експлозије унутар оклопног возила, затим од отвореног пламена, изузетно високе температуре, као и заштиту зглобова ногу и руку од механичких оштећења. У заштитној структури панцира се налази хибридни слој који се састоји од традиционалне балистичке тканине у комбинацији са полимерским арамидним влакнима.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

У састав комлета 6Б48 „Ратник-ЗК“ улази :

  • Против-парчадна заштита за тело – Панцир
  • Балистички заштитни шлемафон
  • Ватроотпорни комбинезон (летњи и зимски)
Армоком
Систем заштите 6Б48 „Ратник-ЗК“,

Балистичке карактеристике панцира су такве да он може да задржи фрагменте експлозије које лете брзином од 550 м/сек. Његова површина се распростире на 45 дм2,а укупна маса не прелази 3,20 кг. Поред њега ту се налази и балистички заштитни шлемафон. Он штити главу од фрагмената експлозије који лете брзином од 630 м/сек. Његова маса не прелази 1,92 кг. И на крају ту се налази комбинезон који у потпуности покрива тело тенкисте. Његове карактеристике су такве да може да издржи отворен пламен у трајању од 15 секунди, а који се јавља услед пробоја оклопа (кумулативни млаз) и пожара унутар тенка. Ово време је сасвим довољно да се посада прибере од удара, и да напусти уништено борбено возило.

Битка оклопа-Прохоровка
БИТКА ОКЛОПА: Ко је победио у тенковском судару код Прохоровке

По мишљењу војних експерата, масовна примена ове униформе ће у даљој експлоатацији открити њене евентуалне недостатке који ће се у ходу исправљати, чиме ће се добити једна савршена заштитна униформа која ће драматично повећати степен преживљања тенковских посада.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *