Руски генерал дисквалификовао анализу америчког сајта Stratfor о могућностима система С-400

Словенски штит

„Текст америчке компаније Stratfor је обична измишљотина која је написана или из незнања или свесног омаловажавања борбених могућности руског ПВО система“- рекао је за интернет портал Взгљад генерал Александар Горков. Тако је он оценио истраживање америчке компаније за аналитику Stratfor, која је утврдила да је руски ПВО систем С-400 „Тријумф“  веома рањив када дејствује изван интегрисаног система ПРО, као и да има малу ефикасност против нисколетећих циљева као што су крстареће ракете

 „У оквиру комплекса С-400 се налази самостални командни пункт са аутономном опремом за одређивање циља (локатором) као и ватрена средства, која такође имају аутономне уређаје ваздушног осматрања који откривају циљеве на свим висинама“- рекао је генерал Александар Горков, бивши Начелник војске ПВО у оквиру ВВС Русије који је обављао ову важну функцију у периоду 2000-2008 година. „Систем може да ради у формацијском скупу који се састоји од командог пункта и три-четири ватрене јединице. Ватрена средства дивизиона пак могу да дејствују и потпуно самостално усмеривши се на покривање појединих зона који у тактичком смислу могу бити интересантне за непријатеља“- одговарајући на наводе америчке аналитичке агенције Stratfor.

STRATFOR
STRATFOR: Ефикасност система С-400 је дискутабилна ако се не испоштују ови услови

Експерт је том приликом посебно нагласио високу аутономност дејства ракетног ПВО система С-400 „Тријумф“, појаснивши да комплекс поседује више него довољне способности за борбу, како на малим, тако и на средњим и великим висинама.

Аналитика америчке компаније Stratfor је објавила текст у коме се наводе слабе тачке руског ПВО система С-400 „Тријумф“. Конкретно, амерички експерти су уверени да ови системи могу постати веома рањиви ако се употребљавају изван увезаног система противракетне одбране (систем ПВО,  у коме су све јединице повезане једна са другом, и у коме стално размењују информације). Такође, америчка компанија Stratfor указује на веома ниску ефикасност система С-400 када су у питању ракете које користе ниску трајекторију лета.

 „Шта амерички аналитичари имају у виду када спомињу израз „рањивост“? Наравно да сваки ПВО систем има одређен степен рањивости. Само када се то процењује, гледа се колико је велики тај степен. У случају система С-400, уколико непријатељ успе да лансира 150 ракета класе ваздух-земља, онда ће сигурно једна од њих погодити своју мету“- констатовао је руски генерал.

С-500
ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: С-500 ће обесмислити употребу НАТО авијације у Европи

Што се тиче мета које лете на изузетно малим висинама >50 метара (као што су крстареће ракете) и овде је систем С-400 више него ефикасан, напоменуо је војни експерт.

„Претходна генерације ракетних ПВО система великог домета С-300 је у својој техничко-тактичкој спецификацији имале прецизне бројке када је у питању борба против крстрарећих ракета чија се трајекторија налази на висини од 50 метара. Овај ракетни систем је са једном ракетом имао вероватноћу обарања од 70%, а са две – 90% успешности“- рекао је Горков. „Што се тиче система С-400 вероватноћа уништења оваквог циља са једном ракетом је далеко већа него код система С-400. Дакле, закључци америчких аналитичара су или плод незнања или свесни покушај да се вештачки умање борбене способности руског ракетног система С-400. Боље им је да мало више обрате пажњу свој систем Patriot, који има неупоредиво слабије могућности у односу на руски С-400“- категоричан је руски генерал.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *