ПЕНТАГОН: „Русија највећа опасност по егзистенцију САД“

Русија Јарс

Пентагон сматра да је Русија у краткорочној перспективи опаснија по безбедност САД, него што је то НР Кина. Кинески експерти са друге стране указују да је цео свет почео озбиљно да сумња у реалну војну моћ Сједињених Држава, након што је Русија направила озбиљан продор у развоју хиперзвучног оружја. Недавно су се Москва и Пекинг заједно заложили за јачање Споразума о неширењу нуклеарног оружја

Русија је у краткорочној временској перспективи опаснија по егзистенцијалну безбедност САД, у односу на Народну Републику Кину- рекао је директор војно-обавештајне команде Министарства одбране САД генерал-лајтант Роберт Ешли. Он је своју процену изнео не редовном форуму безбедности, који се сваке године одржава у граду Аспена (Савезна држава Колорадо).

Амерички генерал је том приликом указао на потенцијалну непредвидљивост Москве, уколико се нађе „притерана уза зид“. У вези са тим он је упозорио на снажан нуклеарни капацитет коју поседује руска армија- преноси интернет портал Известија.

„Неколико хиљада нуклеарних бојевих глава је потенцијал који ствара реалну егзистенцијалну опасност. Кинези су са друге стране лидери на економском плану. То је нешто што представља проблем у дугорочнијој перспективи“- категоричан је амерички генерал.

Два дана раније, нови министар одбране САД Марк Еспер је приликом обраћања у згради америчког сената истакао, да су САД са својим савезницима из НАТО спремни да „ефикасно одбију руску агресију“.Он је детаљно образложио најважније „претеће“ елементе, који су по његовом мишљењу, најопаснији по безбедност САД. Иначе на списку који је представио Еспер, осим Русије се налазе НР Кина, Иран и Северна Кореја, са тим да је први човек америчког Министарства одбране ипак посебно акцентовао „руску претњу“.

Белгород подморница
ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Русија направила супер-подморницу “Белгород” која је већа од ракетоносца „Тајфун“

Еспер сматра да у сајбер пољу већ увелико траје рат између Москве и Вашингтона. Према његовом мишљењу руска страна се у оквиру „сајбер борбених дејстава“ концентрише на индустријску шпијунажу, покушавајући да се домогне америчке војне технологије.

Догађаји се одвијају таквим темпом да је садашњи амерички министар одбране Русију назвао „стратешким непријатељем“. Он је уверен да је зона потенцијалне конфронтације већ детектована у подручју око Арктика, у Африци и Јужној Америци.

Новопостављени министар одбране САД убраја и Украјину као важан део овог сукоба. Он се залаже за активнију војну подршку Украјини, која би се реализовала у дужем временском периоду. Еспер је том приликом истакао да САД и њихови партнери у овом часу поседују довољан број средстава, са којим се ефикасно могу супротставити „руској агресији“.

Војни аналитар Дејвид Екс који пише за познати интернет портал The National Interest, позвао је САД да не дозволе партнерство Русије и Кине у сфери производње атомских ледоломаца.Експерт је упозорио, да би Кина ову сарадњу могла да искористи за овладавање технологјом израде нуклаерних погонских блокова (реактори), који би се применили приликом изградње будућих кинеских носача авиона. У овом моменту Кинези поседују два носача авиона који користе конвенционалне погонске турбине, а убрзано граде и трећи.

Према мишљењу кинеских војних експерата, њиховој ратној морнарици је неопходан пројекат великог носача авиона на нуклеарни погон, који ће бити конкурентан на морима и океанима. Кинески војни стручњаци се слажу са оценама да Кина још није довољно јака у пољу нуклеарне минијатуризације, и да на том плану много тога може да научи од Русије.

Сатана-2 ракета
БРИТАНСКИ DAILY EXPRESS: Руска „Сатана-2“ може избрисати Енглеску и Велс са мапе света [АРМАГЕДОН]

Кинески интернет медији Sohu је прошлог месеца објавио материјал, у коме тврди да цео свет почиње озбиљно да сумња у војну моћ САД као прве планетарне силе, услед експлозивног продора руске војне науке у сфери развоја хиперзвучног оружја.“Иако је Вашингтон први почео развој хиперсоничних ракета (још крајем прошлог века) они у свом програму нису постигли много успеха“, наводи се у чланку.Како тврде кинески новинари, Русија је у у овом моменту претекла САД и спрема се да усвоји у наоружање системе који користе хиперзвучну технологију.Са друге стане, америчка војска се може надати првим резултатима тек за 3-4 године.

Sohu је истакао најрепрезентативније примере руске војне индустрије када је у питању хиперзвучна технологија. То је бојеви блок стратегијског ракетног система „Авангард“ који је практично незаустављив за све типове противракетне одбране, али и оперативно-тактичка ракета „Циркон“ која се такође одликује хиперзвучном брзином, али и маневарским способностима.

Почетком јула у Сингапуру је одржан велики Азијски безбедносни самит „Шангри Ла-Диалог“. Ради се традиционалном форуму безбедности, који се сваке године одржава у организацији независног аналитичког центра – Међународног института стратешких истраживања (IISS).

Калибр-М
РУСИ ПОКРЕНУЛИ ПРОЈЕКАТ „КАЛИБР-М“: Ракета ће летети 4500км и носити бојеву главу тешку 1000кг

Одлазећи амерички министар одбране Патрик Шанахан, које се од 1.јануара 2019.године налазио на том месту, одржао је том приликом дужи говор. Он је у свом излагању небројено пута споменуо Кину. Аналитичари који су помно пратили његов говор, установили сз да је Шанахан у просеку два пута спомињао реч „Кина“ у току једног минута за време његовог ефективног излагања. Истовремено се у садржају његовог говора могла препознати нескривена завист, огорчење, нетрпељивост према свом главном геополитичком такмацу, али и осећај уважавања и респекта Кине као државе.

Први човек Пентагона је током одржавања овог форума званично представио нову америчку стратегију за подручје Индо-Пацифичког региона. Као главне претње и изазове у овом региону, Шалахан је означио НР Кину, која је према тиму америчких стратега који су израдили овај документ, главна ревизионистичка сила у овом делу света.

Са друге стране, Русија и Кина су позвале све учеснике скупа да безусловно поштују одредбе Споразума о неширењу нуклеарног оружја, као и да се он још више ојача. Овај позив је упућен државама које поседују атомско наоружање, уз апел да се уздрже од поновног обнављања „хладног рата“. Москва и Пекинг су такође имале заједнички став и по питању повлачења нуклаерног арсенала из трећих земаља.

> Извор: Рамблер

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *