НА ГРАНИЦИ МИТРАЉЕЗА И ТОПА:Које ће проверено оружје красити српске оклопњаке БРДМ-2?

Српски БРДМ-2

Модернизовани БРДМ-2 поседује унапређен систем за управљање ватром ојачан блоком савремене опто-електронске опреме , а значајно је побољшана је и оклопна заштита возила, као и степен комфорности за његову посаду. Возило краси тешки митраљез у снажном калибру 14,5х114мм који је посебно ефикасан против живе силе непријатеља


Председник Србије Александар Вучић рекао је у Смедереву да верује да је до сада стигло шест од укупно десет оклопних возила БРДМ-2 из Русије. Према његовим речима ради се о поклон-донацији Руске Федерације, која је реализована захваљујући председнику Русије Владимиру Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу.

По свему судећи ради се о дубоко модернизованој верзији БРДМ-2М која поседује унапређен систем за управљање ватром ојачан блоком савремене опто-електронске опреме , а побољшана је и оклопна заштита возила, као и степен комфорности за његову посаду.

Најјачи адут овог возила је његов тешки митраљез КПВТ у кал. 14,5мм, који се налази у саставу борбене куполе БПУ-1. Тешки митраљез Владимирова (скр. КПВТ, индекс ГРАУ — 56-П-562Т) је ефикасан против читавог низа земаљских и поморских циљева, као и нисколетећих авиона и хеликоптера.Представља заиста озбиљно средство ватрене подршке пешадијским и оклопним јединицама, у различитим тактичким ситуацијама које се могу јавити на фронту.

Наоружање
ВЕТЕРАН СА „КОРИДОРА И КОШАРА“:Србија модернизује чувене тенкове на стандард Т-55-Х

Снажан метак у калибру 14,5 × 114 мм може да пробије оклопну заштиту већине лакооклопљених борбених возила, као што су оклопни аутомобили, оклопни транспортери, борбена возила пешадије. КПВТ је посебно ефикасан против непријатељске живе силе и различите борбене технике која се може наћи у пешадијским и моторизованим јединицама

Употреба овог митраљеза је посебно индикована у условима војног конфликта малог интензитета, какве су нпр. противпобуњеничке и противгерилске операције на ограниченом простору, где је непријатељ углавном опремљен стандардним пешадијским наоружањем и када не употребљава теже фортификације (бункери и остала склоништа од армираног бетона и сл.), или тежу борбену технику. Зато се поред класичних војних јединица ово возило може употребити и у специјалним јединицама Министарства унутрашњих послова (Жандармерија, САЈ).

Ефективни домет митраљеза КПВТ је до 2 хиљаде метара. Приликом дејства по непријатељској борбеној техници и живој сили непријатеља које се налази у заклонима најбољи резултати се постижу на даљини до хиљаду метара.

Темпо гађања се креће у опсегу од 550-600 метака у минути. У реалним борбеним ситуацијама се најчешће дејствује кратким рафалима (2-5 метака), где се просечно троши од 70-80 метака у минути. Ватра се отвара помоћу електро-окидача.

Бошко Перић Пеша
КОМАНДАНТ КОЈИ ЈЕ УВЕК ИШАО НАПРЕД: Обележена 26 годишњица формирања специјалне јединице Пеша

Иначе, митраљез је тежак респектабилних 52,2 килограма.Најчешће се пуни редеником капацитета 50 метака, који је тежак готово 12,5 килограма. Митраљез КПВТ користи три типа метака у калибру 14,5 х 114мм. То су панцирно-запаљиви БС-41 и Б-32, панцирно-запаљиви-обележавајући БЗТ и БСТ и запаљиви ЗП и МДЗ.

Његова почетна брзина на устима цеви износи 1,000 м/сек а енергија метка тежина 33 грама достиже 32,000 џула. Процене су да панцирно-запаљиви метак БС-41 на даљини од 500 метара може да пробије челичну плочу дебљине 2,5 центиметра.

БРДМ-2М представља модернизовану варијанту БРДМ-2. Карактерише га одређена промена у конструкцији самог возила у односу на базични модел што му даје бољу проходност и функционалност. Огибљење је унифицирано са БТР-80. Уместо бензинског мотора интегрисан је турбодизел мотор Д-249.9 снаге 136 кс. На корпус возила је постављена борбена купола БПУ-1, на коју је инсталиран тешки митраљез КПВТ у кал. 14,5мм заједно са спрегнутим митраљезом ПКТ у кал 7,62мм. Значајно је истаћи да је угао дејства митраљеза КПВТ повећан на +60°. Возило је опремљено квалитетнијом комуникационом опремом и чине га радио-станице Р- 163 „Арбалет“ и Р-173 „Абзац“.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *