Индија и Русија потписале уговор око набавке ракета за Су-30МКИ

Су-30МКИ

Индија је са Русијом потписала споразум око набавке ваздухопловних ракета р-27 класе „вазух-ваздух“ за опремање својих ловаца Су-30МКИ. Ово је саопштио интернет портал ANI а пренела РИА Новости.

„Са Русијом је потписан уговор око набавке ракета Р-27 класе „ваздух-ваздух“, које ће да буду у наоружању ловаца Су-30МКИ из састава индијског ратног ваздухопловства“- наводи се у овом тексту који се позива на изворе из индијске владе.

Позната је и вредност овог уговора која ће износити око 15 милијарди рупија (око 218 милиона америчких долара)

Р-27 спада у совјетске ракете класе „ваздух-ваздух“ које одликује средњи домет.

Када се ова ракета појавила у војсци, било је евидентно да се ради о оружју које је било испред свог времена- рекао је за интернет портал „Известија“ бивши командант 4.ваздухопловне армије РВиПВО руске армије и Херој Русије, генерал-потпуковник Валериј Горбенко. Управо због тога се ова ракета и даље налази у наоружању јер има висок потенцијал за даље унапређивање тј. модернизацију.

МиГ-21 Бизон Индија
ОБАРАЊЕ ИЛИ ТЕХНИЧКИ КВАР: Срушио се још један индијски МиГ-21-93 “Бизон”

Недавно је бивши командант 4.ваздухопловне армије РВиПВО руске армије и Херој Русије, генерал-потпуковник Валериј Горбенко истакао, да је ова ракета по својој конструкцији била права авангарда у моменту када се појавила:

„Ради се о ракети која је конструкцијски изврсно решена, и коју одликује веома поуздана бојева глава. Самонавођену бојеву главу је могуће модернизовати употребом савремене технологије, што значајно повећава њену прецизност. А после увећања снаге приликом њеног лансирања, повећан је и њен ефективни домет“– сматра руски генерал.

Модернизоване ракете Р-27 су добиле обновљени систем управљања и навођења. Савремена електроника омогућава бржи и квалитетнији захват циља, што пилоту обезбеђује да се више посвети управљању авионом. Ракета се на циљ наводи помоћу радарске главе за самонавођење, у аутоматском режиму рада. Поред овог режима рада, присутна је и могућност полуаутоматског навођења на циљ, приликом чега се у целу операцију гађања укључује и пилот. Осим овога, за саму ракету је развијен нови тип горива што ће јој дати повећан енергетски потенцијал. Модернизвоана ракета Р-27 ће моћи да обара крстареће ракете, као и ловце пете генерације. Њен ефективни домет ће износити 100км+.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Захваљујући својим конструкционим предностима ракета Р-27 значајно превазилази америчку ракету AIM-7 Sparrow, док је по својим летно-техничким карактеристикама упоредива са новим моделима америчких ракета ваздух-ваздух AIM-120C.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *