Систем нове генерације Д-14 „Шелест“ ће омогућити падобранцима да УНИШТАВАЈУ НЕПРИЈАТЕЉА ИЗ ВАЗДУХА

Падобрански систем Шелест

Главни конструктор научно-истраживачког инстиута (НИИ) за развој специјалне ваздушно-десантне опреме Владимир Качалов је изјавио да ће тестирање перспективног падобранског система нове генерације Д-14 „Шелест“ започети у блиском временском периоду. Ради се о потпуно новом типу падобрана, који ће значајно унапредити борбену ефикасност ваздушно-десантних састава руске армије

Конструкција новог падобрана Д-14 „Шелест“ који је специјално развијен за потребе ваздушно-десантних јединица које ће бити опремљене новим типовима индивидуалног борбено-тактичког комплекса „Ратник“, омогућиће извођење ватрених дејстава, чак и док се падобранци налазе у ваздуху. Ово је за интернет портал ТАСС рекао главни конструктор НИИ за развој специјалне технике и борбене опреме, који се налази у оквиру холдинга „Технодинамика“ Владимир Качалов.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Качалов је истакао, да је ваздушно-десантни систем нове генерације Д-14 „Шелест“ специјално пројектован за падобранце који експлоатишу индивидуални борбено-тактички комплекс „Ратник“. Он је нагласио да се овај систем принципијелно разликује од претходних система. Један од кључних захтева приликом његовог развоја је био да падобранац може одмах да прихвати борбу, тачније његов распоред му омогућава да дејствује по непријатељу из личног наоружања, док се још налази у ваздуху.

„Сада ће падобранац преко система балистичке зашите који се налази на његовим грудима, имати окачено и стрељачко наоружање, које ће му у сваком моменту бити доступно. То код ранијих падобранских система није било могуће, зато што се са предње стране налазио резервни падобран, који је онемогућавао качење личног наоружања у досегу руку“- рекао је конструктор, додавши да је захваљујући новој концепцији израде падобрана омогућено да падобранац по непријатељу дејствује за време активног извођења падобранског десанта-скока, тачније док се још налази у ваздуху.

Према речима конструктора фабричко тестирање падобранског системи нове генерације Д-14 „Шелест“ ће започети у блиском временском периоду.

Ковин десант
ПУЦЊАВА У БАНАТУ:Руси и Срби извршили десант на Ковин разбили терористе и ослободили таоце [ФОТО]

Он је додао да је код новог система примењена потпуно другачија концепција падобрана. До сада се главни падобран, заједно са танспортним контејнером налазио на леђима падобранца, док се резервни падобран налазио испред, на његовим грудима. Код падобранског система Д-14 „Шелест“ и главни и помоћни падобран ће бити интегрисани на леђима падобранца, док ће транспортни контејнер бити премештен напред. За разлику од претходних система транспортни контејнер ће имати знатно већи теретни капацитет.

Поред тога, нови систем ће имати неколико тачака за додатно качење различите опреме, од стрељачког наоружања, па све до парцијалних ранаца, врећа, транспортних контејнера са додатним теретом.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *