Супериорни ловци Су-30СМ(Д) ће бранити руско небо

Ловац Су-30СМ

Први контингент модернизованих ловаца Су-30СМ опремљених нових моторима биће упућен у састав ваздухопловног пука који се налази у близини града Твер. Испорука авиона је планирана за 2021.годину, саопштили су из информативне службе Западног војног округа.

Недавно је постало извесно, да ће ОКБ Сухој заједно са корпорацијом „Иркут“ направити нову верзију ловца Су-30 (у појединим изворима овај авион носи ознаку Су-30СМД). Овај ловачки авион ће добити нову погонску групу која ће се састојати од моћних мотора АЛ-41Ф-1С који се серијски уграђују на ловце 4++ генерације Су-35, али и на прве примерке ловца пете генерације Су-57, док се у потпуности не заврши развој новог мотора „друге етапе“. Унапређене карактеристике мотора достигнуте су на рачун новог компресора са увећаним степеном корисног дејства и захваљујући ефикаснијем систему хлађења лопатица турбине.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Ловачки ваздухопловни пук стациониран на аеродрому Хотилово у Тверској области, део је Лењинградске армије РВ и ПВО. Крајем јула месеца, прва ескадрила пука је у потпуности опремљена ловцима Су-30СМ. Друга ескадрила је наоружана ловцима Су-27- преноси интернет портал РГ.

Високотемпературни двопроточни турбо-млазни мотор АЛ-41Ф је испрва пројектован за МиГ-1.44, који је још у време СССР-а сматран првим авионом пете генерације. После колапса СССР-а, а самим тим и овог пројекта, нови мотор који је развијен за овај авион је имао све карактеристике мотора за 21.век. Он је по маси био лаган, економичан, дозвољавао је авиону да достигне надзвучну брзину крстарења без да мотор уђе у режим додатног сагоревања „форсажа“.

Биатлон
Тенковски биатлон – 2019: Србија ДАЛЕКО БОЉА, Кинези умало нису оборили рекорд такмичења

Су-30СМ је авион изванредних летно-тактичких карактеристика. Његов главни задатак је остваривање апсолутне ваздушне доминације изнад ширег простора где се одвија битка. Основи фокус су противнички ловци и бомбардери, али се може употребити и за гађање циљева на земљи. Постоје информације да ће заједно са моторима бити унапређен и сегмент нападно-навигацијског комплекса авиона помоћу којег руски конструктори желе да унапреде његове „бомбардерске“ карактеристике и уједначе их са његовим способностима када је у питању борба у ваздуху. У том смислу се може очекивати интеграција додатног пакета софистициране опреме за откривање и гађање циљева на земљи, која ће омогућити проширење листе убојних средстава класе ваздух-земља која се могу наћи у његовом наоружању. Према речима војних стручњака, највероватније се конципира варијанта која ће моћи да примењује високо-прецизну муницију какве су нпр. “навођене ваздухопловне бомбе КАБ-250 и ракете класе ваздух-земља Х-59МК2.”

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *