Да ли ће се извозна верзија система Бук-М3 изједначити са ПВО/ПРО системом С-300В „Гладијатор“?

Бук-М3

Руски конструктори унапредили извозну верзију ПВО система 9К317Э „Викинг“ (Бук-М3), тако што су на њега интегрисали далекометне ракете 9М83МЭ које се налазе у наоружању ПВО/ПРО система С-300В. Ово је омогућило да ракетни систем „Викинг“ добије могућности да уништава ваздушне објекте на даљинама 100км+

Руски систем противваудхопловне одбране 9К317Э „Викинг“, представља експортну верзију ракетног система „Бук-М3“ који је недавно представљен ширем аудиторијуму. Он представља један од најновијих производа руске војне индустрије и самим тим спада у категорију најбољих система ПВО који се тренутно производе у свету.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Међутим, без обзира на заиста одличне карактеристике овог система, његови конструктори не стоје у место већ га стално унапређују када је год то могуће. Тако је на Међународном војно-техничком сајму „Армија-2019“ представљена ракетна јединица 9А383Э. Она је намењена за транспорт и лансирање противваздухопловних ракета 9М83МЭ, које се употребљавају на далекометним ракетним системима С-300Впреноси интернет портал РГ.

Лансирна јединица је направљена на унифицираној гусеничној шасији, која је слична са осталим елементима на којима се базира систем „Бук-М3/Викинг“. Према изворима који се могу прочитати у руским медијима, захваљујући проширењу ракетног арсенала са новом ракетом 9М83МЭ, ефективни домет система у борби против аеродинамичних циљева (авиони стратегијске и тактичке авијације, беспилотне летелице, хеликоптери и сл.) је увећан на респектабилних 100 километара по даљини,са зоном уништења по висини која достиже 30км. Балистичке циљеве је могуће пресрести на даљинама до 40км и висини до 25км.

ФСБ операција Ингушетија
ФСБ У АКЦИЈИ:Уништење терористе Исламске државе у Републици Ингушетији ВИДЕО

Приликом гађања захваћеног циља, на њега се симултано лансирају по две ракете, чиме се обезбеђује гарантовано уништење. Њихов старт је сличан као и код система С-300, где се ракета вертикално лансира из контејнера.

На једног лансирној јединици 9А383Э могуће је сместити до четири ракете 9М83МЭ. Скраћена је и припрема ракете за лансирање која износи 7,5 секунди, док је интервал између лансирања две ракете 1,5 секунде.Укупна тежина лансирне јединице на којој се налазе четири ракете 9М83МЭ достиже 50 тона. Максимална брзина кретања је 60 км/ч а возило са пуним резервоаром може да савлада дистанцу до 500км. Посада се састоји од 2 војника.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *