ЦРНА СТРЕЛА поново фотографисана у борбама по Јемену

Црна стрела Јемен

М93 “Црна стрела” -Србија. Ова скоро 1,7м дугачка звер коју производи „Застава Оружје“ из Крагујевца, често се може видети на Блиском истоку, посебно у Јемену. Тамошњи омалени борци напросто обожавају да се са њом фотографишу (ваљда због габарита), мада за сада нису познати ефекти модификоване пушке у реалним борбеним дејствима.

Појавила се нова фотографија просаудијских снага у Јемену које користе српске антиматеријалне пушке М-93 „Црна стрела“ у калибру 12,7мм. На сликама се да приметити да је у питању модификована верзија пушке која је пре неку годину виђена и у редовима курдистанске „Пешмерге“ у Сирији. Очигледно је да се ради о експортној модификацији ове пушке.

Црна стрела М93 у Јемену
Црна стрела М93 у Јемену

Далекометна пушка М93 “Црна Стрела” је конструисана на основама Маусер механизма М98, као доказано прецизног и поузданог система репетирног оружја. Намењена је елиминисању различитих врста циљева на великим даљинама, до 1800 м и у свим климатским и теренским условима.

ОСВ-96
ПРАВО У ЦЕНТАР: Соколови упознали руске и белоруске официре са пушком М12 „Црно копље“ [ВИДЕО]

Тешка цев, израђена методом хладног ковања, изнутра хромирана, обезбеђује високу прецизност на великим даљинама. Уздужни жљебови на спољашњој траси цеви убрзавају хлађење цеви и осигуравају прецизност у оштрим режимима експлоатације.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Поред оптичког нишана, пушка има и преклапајуће механичке нишане, за нишањење на даљинама до 400 м. Гасна кочница значајно смањује (до 62%) трзај оружја, и олакшава гађање.Облога цеви и кундак су израђени од полимера, ојачаног стакленим влакнима. У кундаку су уграђени амортизери, који умањују дејство силе трзања на стрелца.Преклапајуће, подесиво, двоножно постоље може да се прилагоди различитим конфигурацијама терена.

БРДМ-2МС
Руски медији се осврнули на потенцијал оклопних возила БРДМ-2МС која су донирана Србији

На основу ове пушке крагујевачки конструктори оружја су направили модел М-12 „Црно копље“ код којег је унапређен механизам окидања, интегрисан кудак од алуминијума са амортизером, са преклапајућом ножицом подесивом по висини. Побољшана је и гасна кочница која се налази на врху цеви, а додата је и Picatinny шина која је израђена заједно са сандуком што омогућава постављање различитих оптичких нишана.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *