Руска армија ће у блиском периоду добити ТЕНКОВЕ-РОБОТЕ Т-72Б3

Т-72Б3 Србија

Током посете руског министра одбране фабрици тенкова у Нижњем Тагилу приказани су први прототипови потпуно роботизованих оклопних борбених машина направљених на бази тенка Т-72Б3. Они су постојаним радом доведени до таквог степена развоја да је извесно да ће ови модели перспективне борбене технике у блиској будућности ући у серијску производњу и постати део елитних оклопно-механизованих јединица руске армије

Генерални директор и главни конструктор Уралског конструкторског бироа тешке транспортне технике који је део концерна Уралвагонзавод Андреј Терљиков, упознао је руског министра са комплетном линијом продукције која је резултат рада овог бироа, али и са перспективним моделима технике који се налазе у развоју. Министар је имао прилику да се упозна са високозаштићеним роботизованим комлексима тешке класе који су развијени на бази модернизованог тенка Т-72Б3.

Деспот Република Српска
На светог Илију-Громовника МУП Републике Српске добија прва оклопна возила „Деспот“

Ова средства су доведена до таквог степена развоја да је извесна њихова скорија серијска производња и опремање елитних оклопно-механизованих јединица руске армије

Западни војни експерти су критиковали совјетске а касније и руске војне конструкторе, да приликом израде оклопних возила недовољно пажње поклањају комфору посаде која са њима управља. Код руских конструктора је фокус усмерен на то, да за што мање уложених средстава повећају борбену ефикасност самог средства, док им је посада у другом плану. Изгледа да су руски конструктори чули критику својих америчких колеа, па су решили да направе тенк без посаде, и помере свој фокус на развој роботизованих борбених система-преноси интернет портал РГ.

Још за време развоја платформе „Армата“ говорило се да ће на њеној бази бити развијена оклопна борбена средства која ће се разликовати од класичних модела борбене технике, као и да ће то подразумевати израду читаве серије роботизованих бојевих система. И као што се предвидело, рад на овом правцу почиње да даје своје прве резултате.Руски конструктори су захваљујући вишедеценијском искуству које је стечено у раду на тенковима Т-72, одабрали његову последњу модификацију Т-72Б3 као основу базу за развој будућег тенк-робота.

У почетној фази развоја биће пројектовано два типа безпосадних оклопних машина:

  • Први тип ће бити тешко роботизовано оклопно возило (Т-72Б3) за продор кроз непријатељску одбрану. Тешки робот на гусеницама ће од наоружања имати стандардни топ калибра 125мм или још снажније основно оружје које се налази у фази развоја. Овај роботизовани тенк ће бити у стању да пробије најснажније брањене правце у непријатељаском одбрамбеном распореду, и отвори пут за увођење оклопне технике из састава механизованих јединица. У том циљу, перспективни тенк-робот ће имати изузетно снажну оклопну заштиту, која ће бити ојачана системима динамичке и активне заштите. Његово избацивање из строја ће бити веома тешка и сложена мисија за непријатеља. Чак и уколико тенк буде уништен, то неће индуковати губитке у ж/с јер у њему неће бити људске посаде.
Нова генерација топова за оклопна возила
ДАЛЕКОМЕТНИЈИ И ПРОБОЈНИЈИ: Осврт на нову генерацију топова за руска оклопна возила
  • Други тип које развијају инжењери Уралског конструкторског бироа је роботизовано борбено возило са основним задатаком непосредне ватрене подршке оклопним и пешадијским јединицама у офанизивним дејствима. Ово оклопно средство ће имати задатак, да са својим изузетно снажним наоружањем покрије велики број непријатељских ватрених тачака на главном правцу напада. Његова база за развој може бити БМПТ „Терминатор“, или ново борбено средство са ојачаном оклопном заштитом које ће поседовати аутоматски топ високе балистике калибра 57мм.

У перспективи ће ова техника моћи да се увеже и са осталим типовима наоружања.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Што се тиче даљинског управљања овим системима, они ће бити могући из посебно пројектованих високозаштићених стационарних пунктова, или пак мобилних станица, који такође могу бити направљени на бази тенка Т-72Б3.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *