Приказани хеликоптери Ми-35М који догодине стижу у Србију [ВИДЕО]

Ми-35М хеликоптер

Србија ће у првом кварталу 2020. године преузети четири нова хеликоптера Ми-35М, најављено је током обиласка фабрике за производњу тог хеликоптера у Ростову на Дону. Реч је о летелици који ће знатно повећати оперативне способности хеликоптерских јединица Војске Србије. Висока делегације Министарства одбране Србије обишла и производне погоне где се производе хеликоптери Ми-28НЕ и Ми-26Т2. 

Делегација Министарства одбране, предвођена министром Александром Вулином, обишла је фабрику за производњу хеликоптера Ми-35М “Роствертол” у Ростову на Дону. Како преноси званични интернет сајт српске државне телевизије РТС, тренутно се у бази “Росвертол” налази 35 пилота и техничара који ће у новембру завршити шестомесечну обуку за хеликоптер Ми-35. 

Министар Вулин састао се са руководством ваздухопловног завода, присуствовао статичком приказу четири хеликоптера Ми-35М који ће бити испоручени Војсци Србије и демонстрационом лету. Вулин је, обилазећи завод, најавио и побољшање материјалног положаја летачког особља.Истакао је да нико не треба да се плаши наоружавања Србије.

Ми-35М за Војску Србије
Ми-35М за Војску Србије

“Србија ће се наоружавати и опремати и даље, спроводиће војно-технички споразум који је постигнут између председника Вучића и председника Путина, због чега смо веома поносни и захвални, али ово оружје никада неће бити злоупотребљено. Ово оружје служи само у сврху очувања мира и одвраћања било кога ко мисли да би са Србијом требало разговарати путем силе”, рекао је министар Вулин.

Ми-35М ће значајно подићи оперативне способности хеликоптерских јединица

Мајор Добросав Дрндаревић, командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева, говорећи о карактеристикама хеликоптера Ми-35М, истакао је да је разлика велика у односу на оно што је ВС до сада имала.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

„ Једна од тих разлика је и та опрема хеликоптера и сами инструменти са аналогног на дигитално. Друга разлика је у томе да добијамо много и у техничком и технолошком смислу и сада коначно имамо могућност да извршавамо наше задатке и оно за шта смо намењени, а то је борбена употреба у дневним и ноћним условима и у сложеним метео-условима. Добијамо, такође, и додатни ниво заштите јер је хеликоптер оклопљен – главни системи, мотор, ротор, као и сама кабина и пилоти су заштићени. Добили смо, такође, могућност да дејствујемо на већим даљинама и да, тако кажем, да дејствујемо и дању и ноћу, јер хеликоптер располаже термовизијом, телевизијом, опремљен је и наочарима за ноћно летење”, истакао је мајор Дрндаревић.

Делегација МОД на челу са министром Александром Вулином разгледа нове хеликоптере
Делегација Министарства одбране на челу са министром Александром Вулином разгледа нове хеликоптере Ми-35М

Истакао је да је хеликоптер првенствено намењен за противоклопну борбу, али оспособљен и за целу палету других задатака које може да извршава, као што су превожење људства, терета и извиђање и из ваздуха.

Капетан Милош Милошевић, технолог у чети за одржавање 98. ваздухопловне бригаде, нагласио је да је Ми-35М тип хеликоптера каквог до сада није било у јединицама Војске Србије.

“Системи су нови, доста су захтевнији, напреднији, али су и поузданији и то све доноси доста новог за нас – нова искуства, нове књиге, нова упутства, нове приручнике, тако да нас очекује доста посла”, истиче капетан Милошевић задужен за одржавање ваздухоплова у “Лађевцима”.

Спецификације хеликоптера  

Хеликоптер Ми-35М може транспортовати до осам војника с пуном опремом и наоружањем до 1.500 килограма, док терете великих димензија може да носи на специјалним ужадима или сајлама.Посада хеликоптера, пилот и пилот-оператер, смештена је у тандем-кабинама, са двоструким командама, а летелица поседује оклоп који штити како посаду, тако и виталне делове хеликоптера.

Српски Ми-35М се припрема за демонстрациони лет
Српски Ми-35М се припрема за демонстрациони лет

За заштиту од вођених ракета хеликоптер је опремљен системима за пасивну и активну самозаштиту.Резервоари за гориво обложени су материјалом који спречава цурење горива и експлозију при поготку, а ради смањења инфрацрвеног одраза на издувним цевима мотора уграђени су системи за смањење температуре издувних гасова.

Хеликоптер Ми-35М поседује последњу генерацију авионике и нападно-навигацијског система, оптоелектронски нишански систем, као и системе самозаштите који обезбеђују борбену употребу хеликоптера у свим метео-условима, дању и ноћу.

Генерал Мојсиловић у Москви
Генерал Мојсиловић у Москви: Имамо подршку руске армије за изазове на Косову и Метохији

Високе борбене карактеристике огледају се и у максималној брзини од 310 километара на сат и оперативној висини од 5.400 метара, као и долету до 460 километара. С допунским резервоарима горива то може да буде и до 1.085 километара.

Од наоружања, на хеликоптеру је у обртној куполи уграђен топ калибра 23 милиметра и увезан са системом за управљање ватром.На сваком крилу може носити широк дијапазон наоружања укључујући додатне топове 23 милиметра, невођене ракете 80 милиметара и најсавременије вођене ракете великог домета.

Делегацији Министарства одбране презентоване су могућности Завода и упознати су са производним процесом израде хеликоптера Ми-35, Ми-28НЕ и Ми-26Т2. 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *