Сиријска армија ослободила Таману и створила услове за дубљи продор у провинцију Идлиб

Сиријска армија

Сиријска армија и њени савезници су успели да ослободе град Таману на југу провинције Идлиб. Том приликом су непријатељу нанети осетни губици. Током операције уништена су најмање два тенка и једно борбено возило пешадије. Руска авијација извела десетине напада у ширем рејону града.

У првој фази операције сиријска армија је са моторизованим деловима заузела доминатне топографске објекте око града. Не наилазећи на јачи отпор, део ових снага је продужио свој напад и окружио цео град. На овај начин је онемогућен непријатељ да из дубине провинције Идлиб интервенише у циљу спасавања изолованих терориста који су се налазили у самом граду.

Сиријска армија
Оперативна карта извор Твитер

Приликом опкољавања града непријатељ је изводио активну одбрану тако што је примењивао шехид-мобиле. Сиријска армија је пословично имала проблема са великим бројем мина изненађења. У целини, ова дејства непријатеља нису имали неког битнијег утицаја на темпо напада.

Пошто је рашчистила главне правце око града и сломила спољну одбрану непријатеља, приступило се нападу на сам град. Акција је изведена на више одвијених праваца и сиријске колоне су се убрзо нашле у центру града. Непријатељ који се извукао на север у правцу града Марат ал Нуман, на брзину је образовао нову линију фронта у циљу спречавања проширења овог успеха сиријске армије, и даљег продора у дубину провиинције Идлиб.

Руска авијација је давала активну подршку сиријским снагама током напада. Она је нанела бројне ударе по позицијима непријатеља. На удару руских авиона су се нашле отпорне тачке и магацини са наоружањем. Напад је проширен и по дубини терористичке територије која гравитира ка граду Тамана, посебно у захвату комуникације ка Марат ел Нуману.

Успешних ослобођењем града Тамана додатно је обезбеђен град Нах Шејхун и створени услови за даљу офанзиву у правцу стратешки важног града Марат ел Нуман.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Пре неколико дана је у овом региону тг „Хајат Тахрир аш Шам“ извела снажан напад на позиције сиријске армије. Ова група јачине 200-250 терориста са неколико оклопних возила, је покушала да на препад заузме насељени пункт Абу-Дали у коме се налазио пункт руске ВП. У жестоком сукобу терористи су изгубили два тенка + једно борбено оклопно возило, и у нереду се повукли на полазне позиције.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *